Standpunt PvdA over supermarkten op Brinkzijde voormalig terrein van de Prins Bernhard Hoeve (PBH terrein) Zuidlaren.

Door Koos Dijkstra op 22 december 2021

Natuurlijk streeft de PvdA ook naar de beste voorzieningen voor de inwoners van Tynaarlo. En natuurlijk gunnen wij de inwoners van Zuidlaren ruim gesorteerde supermarkten met voldoende parkeergelegenheid. Daar ging het raadsbesluit van december 2019 over.Drie supermarkten, waarvan 1 op het terrein van de PBH, een op de huidige Jumbo locatie en een aan het andere eind van de stationsweg.

Nu, twee jaar later, stelt het college voor om te onderzoeken of er twee supermarkten van elk 2000 vierkante meter met de nodige parkeerterreinen op het PBH kunnen komen. Daar moet inderdaad goed naar gekeken worden, want er is strenge wetgeving die eisen stelt.

Dat het college met dit voorstel komt is opmerkelijk, want er is nooit een besluit genomen over de afmeting van de supermarkten. De mogelijkheden op de Jumbo locatie zouden leidend zijn voor de grootte van de andere supermarkt. Daarvoor zouden de mogelijkheden onderzocht worden. Het college constateert slechts dat op die plek (aan de Marktstraat) niet uitgebreid kan worden tot 2000 vierkante meter. Om een indruk te geven, dat is 250 vierkante meter meer dan de huidige AH op het PBH terrein.
Het nu door de raad genomen besluit gaat veel verder dan het voorstel voor twee supermarkten op het PBH terrein. Naast onderzoek naar de haalbaarheid van twee supermarkten, moet ook onderzocht worden welke andere voorzieningen op het PBH voor-terrein plek kunnen krijgen.

Genoemd zijn: parkeerkelder, gezondheidscentrum, apotheek, bibliotheek, theater, zalencentrum (vervangt de Ludinge), appartementen en “grondgebonden” woningen, alles ook weer met parkeerplaatsen. Daar komt nog bij het onderzoek naar een veilige bevoorradingsroute voor de supermarkten, een vrije fietsbaan van de Brink naar Tusschenwater, verbinding van de supermarkten op het PBH terrein met de Stationsweg en verbetering van de openbare ruimte, de afwikkeling van de grote verkeersstromen naar dit terrein en de eis dat alles recht moet doen aan cultuurhistorische aspecten. Het is een bundeling van alle ideeën die genoemd zijn. Zo wordt iedereen te vriend gehouden.

Op zich een sympathieke gedachte maar het zal leiden tot weer vele jaren van onderzoek. Komen we er niet uit met de supermarkten (er is ook nog sprake van een derde), dan geldt het besluit van 2019 weer. Voor die derde supermarkt is Aldi in de markt. Als die een winkel in Zuidlaren krijgt, gaat de Aldi in Annen dicht (willen we daar aan meewerken?).

De PvdA kiest voor spreiding van voorzieningen (bij voorkeur ook de supermarkten) en is geen voorstander van het concentreren van al die functies op het PBH terrein.

Dat zal de levendigheid en leefbaarheid in het gehele dorp en het winkellint onder druk zetten. We zijn nu acht jaar bezig. Het wordt tijd om keuzes te maken. Daarom hebben wij niet ingestemd met het (uitgebreide) voorstel.

Koos Dijkstra

 

Koos Dijkstra

Koos Dijkstra

  Ik ben geboren in Amsterdam (1956) en opgegroeid in het Noorden. Mijn carrière ben ik begonnen in het midden van het land. Keerde daarna terug naar hier. De Veluwe was niet echt de woonomgeving van mijn dromen. Woonde in Sappemeer en nu al weer vele jaren in Zuidlaren. Ik heb me beroepshalve eigenlijk altijd

Meer over Koos Dijkstra