Rekenkameronderzoek inclusiebeleid bijdrage Erik Gerritsen

Door Erik Gerritsen op 2 juli 2022

De fractie van de PvdA wil allereerst de Rekenkamercommissie bedanken voor het rapport. Het is een helder rapport en de Rekenkamercommissie heeft een gedegen onderzoek verricht.

De algemene lijn van het rapport is dat de gemeente Tynaarlo voortvarend van start is gegaan met het inclusiebeleid door als eerste gemeente in Nederland het VN-panel op te richten.

Helaas is gaandeweg de klad er een beetje ingekomen en het rapport beschrijft de oorzaken daarvan.

  • Het VN-panel had een onduidelijke opdracht en werd onvoldoende ondersteund.
  • Het ontbreekt aan heldere doelstellingen.
  • Binnen de gemeentelijke organisatie was inclusiebeleid niet voldoende geborgd. Dat had ook te maken met verloop van personeel.
  • De raad heeft steken laten vallen door te weinig aandacht te schenken aan de voortgang van het inclusiebeleid.

 

De PvdA is het eens met de conclusies en aanbevelingen van het rapport.

In de bestuurlijke reactie stelt het college dat het lastig is om concrete doelstellingen vast te leggen, omdat het inclusiebeleid binnen het sociaal domein moeilijk te kwantificeren is en er maatwerk geleverd wordt. Dat er maatwerk wordt geleverd bij het toekennen van WMO-voorzieningen is natuurlijk waar. Maar er is meer dan het toekennen van voorzieningen bij het realiseren van toegankelijkheid, en daar wijst de Rekenkamercommissie ook op.

In de bestuurlijke reactie wordt nog gewezen op de rol van de Adviesraad sociaal domein. De PvdA vindt het zonder meer positief dat de Adviesraad sociaal domein bij de verdere ontwikkeling en uitvoering van het beleid wordt betrokken. Om dit te benadrukken heeft de PvdA dan ook een amendement ingediend op het voorgestelde raadsbesluit.

Wij stellen voor het raadsbesluit met een 5e punt uit te breiden en daarin op te nemen dat het college de opdracht krijgt om de Adviesraad sociaal domein om advies te vragen bij de uitvoering van het raadsbesluit. De Adviesraad is in het voorjaar 2022 ingesteld. In het raadsvoorstel ontbreekt echter de rol van de Adviesraad. De tekst van het amendement spreekt verder voor zich.

Tenslotte vindt de PvdA het belangrijk dat de gemeenteraad betrokken blijft bij het monitoren van de voortgang. De vraag is hoe dit het beste kan worden vormgegeven. We horen graag de visie van het college op dit punt.

Tot zover.

Erik Gerritsen

Erik Gerritsen

Werkzaamheden Al meer dan 30 jaar werkzaam voor de grootste vakbond van Nederland in verschillende functies. Gewerkt als jurist op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid en ambtenarenrecht. Nu al meer dan 20 jaar belangenbehartiger en onderhandelaar voor collectieve arbeidsvoorwaardenregelingen, met name in de overheidssector. Motto Wees vriendelijk tegen de ander. Je weet nooit welke

Meer over Erik Gerritsen