PvdA Tynaarlo in 2021: het Jaaroverzicht

Door Kees de Graaf op 21 december 2021

Zo rond de kortste dag van het jaar is het traditioneel een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Een bijzonder jaar dat begon en eindigde met Nederland in een lockdown. Ook de gemeentepolitiek kreeg hiermee te maken. Veel vergaderingen moesten digitaal worden afgewerkt. Ondertussen kwamen toch nog de nodige onderwerpen aan bod. Bestuur en fractie van PvdA Tynaarlo liet zich ook dit jaar weer niet onbetuigd. Een overzicht.

Vragen over VN Panel en Platform Burgerparticipatie

We hebben het de afgelopen bestuursperiode veel gezien: initiatieven die met veel enthousiasme van start gaan en helaas ten onder gaan. Het VN Panel heeft nauwelijks nog leden over, het Platform Burgerparticipatie is gestopt, platform Buurtbrink functioneert niet meer. Het zijn voorbeelden waarbij inwoners van onze gemeente met passie zich inspannen voor de goede zaak maar waarbij goede begeleiding door de gemeente uitblijft. Zonder die goede ondersteuning is het heel lastig om dit soort initiatieven in de lucht te houden. De PvdA vindt dat een heel kwalijke zaak en vraagt er voortdurend aandacht voor, ook het afgelopen jaar weer.

Vragen over dementievriendelijke gemeente

De gemeente Tynaarlo stond vooraan toen het Convenant Dementievriendelijke Gemeente met nog 11 Drentse gemeenten werd getekend. Wij waren na een paar jaar wel benieuwd wat er in Tynaarlo terecht is gekomen van alle goede voornemens. Het antwoord laat zich raden: niets. Buitengewoon pijnlijk nu we inmiddels allemaal weten dat dementie een steeds belangrijker maatschappelijk probleem wordt.

Langjarige aanstelling sociaal raadsvrouw

Wel een mooi succes het afgelopen jaar was dat de sociaal raadsvrouw van Tynaarlo een langjarige aanstelling heeft gekregen. De PvdA heeft zich sterk gemaakt voor het creëren van deze functie zodat inwoners met vragen of klachten over de gemeente zich bij een onafhankelijk persoon kunnen melden. In de praktijk blijkt dat deze mogelijkheid zeker voorziet in een behoefte.

Komst AZC in Eelde-Paterswolde

In en om de voormalige Bladergroenschool worden de komende tijd asielzoekers gehuisvest. De PvdA vindt dat een goede zaak maar heeft wel kritiek geuit op de manier waarop de gemeente de omwonenden bij het proces heeft betrokken. Dat is niet op een goede manier gebeurd. De burgemeester heeft beterschap beloofd en inmiddels denkt een klankbordgroep uit de buurt mee over de uitvoering van de plannen. De PvdA heeft er verder op aangedrongen dat de gemeente nadenkt over meer permanente opvangmogelijkheden in onze gemeente omdat de nood nog steeds heel hoog is. Ook Tynaarlo kan en moet daar haar bijdrage aan leveren.

Vragen over verkoop aula’s

De begrafenisondernemingen die de aula’s bij de begraafplaatsen in Zuidlaren en Eelde gebruiken, hebben de noodklok geluid. De gebouwen die zij huren van de gemeente worden verkocht. Onze fractie kwam daartegen in het geweer. Ook hier is geen sprake geweest van goed overleg.

Zorg over uitblijven goede zorgnota

De afgelopen periode had duidelijkheid moeten komen over hoe we in Tynaarlo verder gaan met het sociaal domein: de zorg en het welzijn van en voor inwoners. Het College van BenW verzuimde om met een goed verhaal te komen. De PvdA vindt dit een slechte gang van zaken.

Conflict met Leefbaar Tynaarlo

Raadslid John Franke van Leefbaar Tynaarlo stelde vragen aan de het College van BenW over het inwonersinitiatief ‘Tynaarlo Goed Gehoord’. Hij vond onder meer dat het hier om een PvdA-campagneactiviteit ging. Het College maakte korte metten met alle vragen. Franke kon ook niet zijn beschuldiging niet hard maken dat veel van de betrokkenen bij Tynaarlo Goed Gehoord lid zijn de PvdA. Inmiddels zijn er excuses aangeboden. Voor de PvdA is de kwestie daarmee afgedaan.

Vragen over de dorpshuizen en de Belbus

De dorpshuizen hebben een belangrijke rol in onze gemeente. Dat geldt ook voor de Belbus. Doordat stichting Trias niet meer verantwoordelijk is voor het welzijnswerk in onze gemeente dreigden deze activiteiten ten onder te gaan. Onze fractie drong aan op gemeentelijke actie en die kwam er uiteindelijk ook.

Nieuw ontwerp Hoofdweg Eelde

De Hoofdweg in Eelde wordt opnieuw ingericht. De gemeente dacht dat even zonder inspraak met omwonenden en ondernemers te gaan doen. Protest was het gevolg. Onze fractie stelde kritische vragen. Het gevolg: het ontwerp is aangepast en de omgeving wordt inmiddels beter bij de planontwikkeling betrokken.

Kritisch over Perspectievennota en Begroting

2021 was het laatste jaar van dit College van BenW en van de coalitie van Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks, CDA, D66 en ChristenUnie. Veel zin en energie hadden de bestuurders en de partijen niet meer het afgelopen jaar. Ze maakten zich er gemakkelijk vanaf en ontwikkelden geen nieuwe plannen meer. Een gemiste kans volgens de PvdA.

Presentatie lijst en verkiezingsprogramma

Eind november konden we in Café Onder de Linden met gepaste onderlinge afstand de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen vaststellen. Een mooie lijst met enthousiaste kandidaten en een programma dat inzet op een sociaal, duurzaam en rechtvaardig Tynaarlo.

Bijeenkomsten met de leden

Vanwege alle beperkende Corona-maatregelen konden er ook dit jaar helaas weinig activiteiten voor en met onze leden plaatsvinden. We hopen dat in 2022 er weer openingen ontstaan om elkaar te ontmoeten.

 

 

Kees de Graaf

Kees de Graaf

Geboren in Vollenhove (op de rand van de Noordoostpolder). Middelbare school in Enkhuizen, studie sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Na verschillende banen bij onderzoeksbureaus en een bouwbedrijf in 2000 de overstap gemaakt naar het bestaan als zelfstandige. Niet veel later verhuisd van Amsterdam naar Zuidlaren. Vader van drie kinderen. Woont samen. Werkzaamheden: Vanaf

Meer over Kees de Graaf