Nieuwsflits nr 13 met o.a. ouderenhuisvesting, woonvisie

Door Web-beheer en contact op 2 februari 2023

Een nieuw jaar       Link naar originele Nieuwsflits

Op maandagavond 9 januari werd er weer een nieuwjaarsbijeenkomst gehouden op het gemeentehuis in Vries. Eindelijk kon het weer na de Coronaperiode.

Burgemeester Thijssen keek terug en vooruit op het komende jaar. Hij uitte zijn zorgen over de polarisatie ( = Verdeeldheid) in de samenleving en  welke bijdrage we hieraan als samenleving kunnen geven.

Een nieuwjaar is weer van start gegaan en ook voor de PvdA Tynaarlo een nieuw politiek seizoen. Hopelijk komen er nieuwe plannen in uitvoering. Dit College, waar wij deel van uitmaken, heeft veel ambitie en dat verdient alle lof. Nu komt het aan op de uitvoering.

Raadsvergadering 6 december 2022

  • De Omgevingswet komt er, de vraag is alleen wanneer. Door problemen met het Digitaal Stelsel Omgevingswet is de invoering al een aantal keren uitgesteld.

We gaan er nu van uit dat op 1 januari 2024 de wet eindelijk ingevoerd kan worden. Daardoor zal een groot aantal wetten op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu worden vervangen. De procedures worden soms flink verkort.

De termijn voor het beoordelen van een aanvraag om bijvoorbeeld af te mogen wijken van een bestemmingsplan (straks: omgevingsplan) gaat van 26 weken naar 8 weken. Dat betekent dat de gemeenteraad extra alert moet zijn en maar korte tijd heeft om een aanvraag eventueel te laten agenderen voor een raadsvergadering. Over de werkwijze zijn afspraken gemaakt.

  • Ingediend en aangenomen is een amendement door Erik Gerritsen, raadslid PvdA, waardoor de bevoegdheid over het benoemen en ontslaan van de adviescommissie omgevingskwaliteit een taak blijft voor de gemeenteraad. Het voorstel luidde om deze bevoegdheid aan het college van B&W over te dragen, maar daar hebben we een stokje voor gestoken.

Raadsvergadering 20 december 2022

Het Water – en rioleringsplan is met meerderheid van stemmen aangenomen. De  verhoging  van de  tarieven moet er voor zorgen dat we in de toekomst een kostendekkende financiering hebben voor het onderhoud en eventuele uitbreiding van waterleiding en riool.

  • Aanpassingen APV ( =Algemene Plaatselijke Verordening)

Er zijn aantal aanpassingen en voorstellen  op basis van rechtspraak, wetgeving en plaatselijke ontwikkelingen. Onder andere wordt het verbod op bermparkeren uit de APV gehaald, omdat dit in strijd is met hogere regelgeving. Bovendien zijn voor geluidsoverlast van warmtepompen van voor 1 april 2021, in de toelichting op de APV normen vastgesteld. Voor jongere warmtepompen gelden al normen die zijn opgenomen in het Bouwbesluit. Er is bovendien een amendement ingediend  (GL)om het lachgasverbod uit de APV te halen, omdat het verbod op lachgas per 1 januari 2023 al landelijk is ingevoerd via de Opiumwet. In de  raadsvergadering op 14 februari wordt erover gestemd.

Informatiebijeenkomsten

15 november: raadsbijeenkomst inzake Woonvisie

Het doel van de avond is om de raad te betrekken bij het proces van de woonvisie en daarnaast ophalen van input en delen van informatie.

Opvallend was de reactie van de Huurdersverenigingen: er is nauwelijks met hen gesproken en zij constateren dat er met hun inbreng weinig tot niets is gedaan. Ook de woningcorporaties hadden nogal wat kritiek. Het College heeft toegezegd opnieuw met betrokkenen in gesprek te gaan en met een nieuwe woonvisie te komen.

De PvdA heeft benadrukt dat er woningkrapte is in onze gemeente onder meer onder starters, jonge en oudere huurders. Voor ouderen zijn er op dit moment te weinig passende woningen, daarom is er te weinig doorstroming van grotere naar passende woningen.

Laten we niet alleen van marktpartijen afhankelijk zijn maar zelf als gemeente het voortouw nemen en plannen maken met vooral onze inwoners als leidraad.

Door de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne en toegenomen opgave  van statushouders ontstaan er wachtlijsten en zijn er passende woningen te weinig.  Ook daar zullen woningen voor moeten komen.

21 december: raadsbijeenkomst inzake Presentatie Cultuurhistorisch onderzoek ‘Eelde-Paterswolde.

Het cultuurhistorisch onderzoek geeft een chronologisch overzicht van de geschiedenis en de ontwikkeling van Eelde-Paterswolde. Er worden mogelijke bouwlocaties genoemd zoals het centrum van Eelde, de locatie Bladergroen, de locatie de Kooi (oude basisschool) en de locatie Boterdijk waar een kassencomplex (fam. Arends) gaat verdwijnen. Nadrukkelijk niet in beeld is de locatie de Drift vanwege cultuurlandschappelijke waarde. Voor het centrum van Eelde is het advies: bouw naar de schaal van het dorp wat er nog is, niet te groot en te hoog dus.

  • Conclusies en vervolg zijn nog onduidelijk; het wachten is op initiatieven van particulieren en de ideeën van ons College.

Voor wat betreft de locatie Bladergroenschool heeft het College deze week de keuze gemaakt om de grond toe te kennen aan de st. Eelder woningbouw(SEW). Het is nu aan de gemeenteraad om daar een oordeel over te geven.

  • Ons standpunt is nog niet helemaal duidelijk. De PvdA is uiteraard voor ouderenhuisvesting, sociale woningbouw en betaalbare woningen, maar vindt ook dat initiatieven vanuit bewoners beloond moeten worden waar dat kan.

De groep inwoners verenigd in “Het Hof van Paterswolde” is al enkele jaren intensief bezig een Knarrenhof van de grond te krijgen en wij hopen van harte dat dit ergens in Eelde Paterswolde gaat lukken.

17 januari: raadsbijeenkomst inzake Centrumontwikkeling Zuidlaren

Binnen de door de raad gestelde kaders is er een concept volumestudie uitgevoerd voor de invulling van de voorkant van het voormalig Prins Bernardhoeve terrein. Tevens is er een verkenning gemaakt voor verbetering van de openbare ruimte in het centrum. Op deze openbare avond werd de gemeenteraad geïnformeerd onder grote publieke belangstelling.

Op 16 februari is er een openbare bijeenkomst voor de inwoners van Zuidlaren en overige belangstellenden.

De voorliggende volumestudie was bedoeld om een impressie te geven over een mogelijke inrichting, zoals groen, bestrating, parkeren ruimte voor 2 supermarkten, wonen, een gezondheidscentrum, cultuur en horeca. De fractie van de PvdA is gematigd positief over de plannen.

Wij vinden dat de 2 supermarkten van elk 2000 m2 veel ruimte opslokken en hadden deze graag iets kleiner gezien. De ruimte voor cultuur vinden wij veel te klein (475m2). Wat kun je nu aan cultuur realiseren in een ruimte van 20 x 25? Ook maken we ons zorgen over de verkeersafwikkeling; de bewoners van het appartementencomplex moeten via de parkeerplaats van de supermarkt. We zijn blij dat er rekening is gehouden met de cultuurhistorie van Zuidlaren, het plan heeft een open uitstraling met ruimte voor veel groen.

Over welke supermarkten er op het terrein zullen komen is nog veel te doen. Dat wordt nog een hele uitdaging voor Het College. Er zal een openbare aanbesteding volgen waaraan alle supermarkten mee kunnen doen. Overigens zijn we wel tevreden over het feit dat er nu eindelijk een stap is gezet en we voort kunnen met de ontwikkeling.

Het College verwacht voor de zomer nog met concrete plannen te kunnen komen. Ook zal dan het Beeldkwaliteitsplan gereed zijn. Wij hebben aangedrongen om in te zetten op creatieve bouwontwerpen; zowel voor de supermarkten als het gezondheidscentrum en de appartement complexen.

En verder nog:

Werkgroep vergaderstructuur.

Sinds augustus ’22 is een werkgroep actief die zich bezighoudt met de vergaderstructuur binnen de Raad. Naar aanleiding van opmerkingen tijdens een heidag van de Raad onderzoeken zij of het mogelijk is de huidige vergaderstructuur te wijzigen naar een beter model. Namens de PvdA neemt Anneke Lubbers hieraan deel.Komende periode :

  • 6 februari: Fractievergadering aanvang 19.00 uur gemeentehuis Vries
  • 14 februari: Valentijnsdag en Raadsvergadering aanvang 20.00 uur te Vries
  • Vanaf 19 februari elk weekend campagne voeren voor de verkiezingen van Provinciale Staten en Waterschappen op 15 maart
  • 24 februari: Politieke PubQuiz café Boelens Eelde aanvang 20.00uur opgeven team of solo: [email protected]
Web-beheer en contact

Web-beheer en contact

De website wordt beheerd door Carla Ensing-Compaan  voor vragen en reacties kunt u bij haar terecht Mail naar [email protected]  

Meer over Web-beheer en contact