Begrotings behandeling 8 november 2022

Door Koos Dijkstra op 10 november 2022

Hier de bijdragen van de coalitie waar we als PvdA deel van uitmaken daar onder de bijdrage met opvattingen van onze PvdA-fractie:

Bijdrage voor de begrotingsbespreking op 8 november

Leefbaar Tynaarlo, Groen Links, Partij van de Arbeid, ChristenUnie en Gemeente Belangen

Na de gemeenteraadsverkiezingen hebben wij: Leefbaar Tynaarlo, Groen Links, Partij van de Arbeid, ChristenUnie en Gemeente Belangen gezamenlijk plannen gemaakt voor onze gemeente. Die plannen hebben we opgeschreven in het stuk “Iedereen hoort erbij en doet er toe”. Dit stuk is besproken en vastgesteld in de gemeenteraad. De nu raads-breed gedragen plannen zijn door onze wethouders en ambtenaren verder uitgewerkt voor de komende vier jaren. Dat is nodig, want niet alles kan tegelijk uitgevoerd worden. Wij zijn bijzonder tevreden over het werk van wethouders en ambtenaren. We vinden de uitwerking en fasering voor de komende jaren geslaagd. Al onze plannen komen erin terug. De eerste stappen worden in 2023 gezet. Wat daarvoor nodig is, staat goed beschreven in de begroting die we vandaag bespreken en vaststellen.

Onze bijdrage

Partij van de Arbeid

De leden van de Partij van de Arbeid (zelf inwoner van deze gemeente) vinden het belangrijk dat inwoners van Tynaarlo vertrouwen kunnen hebben in hun gemeentebestuur. Het gemeentebestuur waar de Partij van de Arbeid deel van uitmaakt. Persoonlijk contact met ambtenaren en wethouders is daarvoor belangrijk. Het is van deze tijd dat persoonlijk contact verdrongen wordt door het toenemend gebruik van de computer. Maar ook doordat mensen elkaar minder vaak tegenkomen in de buurt of bij verenigingen. Zo ontstaat onbedoeld steeds meer afstand tussen de gemeente en haar inwoners. De Partij van de Arbeid vindt het daarom belangrijk om ontmoetingsplekken (zoals buurthuizen en bibliotheken) in stand te houden. Ook willen we bevorderen dat ambtenaren en wethouders zich daar regelmatig laten zien. Om te ontdekken hoe dit het best vorm kan krijgen, gaan we een voorstel ontwikkelen voor een proef “ambtenaar in de buurt”.

Inwoners moeten mee kunnen denken en invloed hebben op de plannen die de gemeente maakt. Ook dat is een belangrijk uitgangspunt van de Partij van de Arbeid. Participatie is het woord dat hiervoor overal wordt gebruikt. Met participatie bedoelen wij (mede)zeggenschap. Medezeggenschap hoort al te beginnen bij de vaststelling van een/het probleem. Te vaak werd de betrokkenheid van inwoners beperkt tot meepraten over een afgerond voorstel. Dat leidt gemakkelijk tot teleurstelling van de deelnemers. Wij zullen er streng op toezien dat onze wethouders al bij de probleemstelling de in aanmerking komende inwoners betrekken. En dat ze inwoners ook steeds heel duidelijk vertellen wat er wel en niet van hen verwacht wordt en wat er met hun ideeën wordt gedaan.

Landelijk stapelen de crisissen zich op. De rijksoverheid probeert dan steeds met geld te repareren. Geld dat de gemeenten moeten verdelen onder de mensen voor wie het bedoeld is. Helaas kunnen de gemeenten die mensen niet makkelijk “vinden”, omdat niet alles van iedereen bekend is. Tot op zekere hoogte is dat goed. Bescherming van ieders privacy is een belangrijk recht. Maar helaas werkt dat soms tegen en kan de gemeente niet iedereen bereiken. De Partij van de Arbeid wil daarom bevorderen dat de gemeente zich nadrukkelijk richt tot al haar inwoners. Dit in de hoop en verwachting dat zij elkaar wijzen op het bestaan van vergoedingen/regelingen. Wij vragen daarom aan het college om een stappenplan te maken voor de manieren waarop informatie bereikbaar en begrijpelijk voor al onze inwoners wordt gegeven.

Team Beleid gaat ervaringsonderzoek uitvoeren onder cliënten die gebruik maken van de wet maatschappelijke ondersteuning of de jeugdhulpverlening. Wij brengen in herinnering dat ook afgesproken is onafhankelijk tevredenheidsonderzoek uit te voeren. Wil de wethouder toezeggen dat dat dit jaar gebeurt?

De Partij van de Arbeid wil voorkomen dat de gemeente vluchtelingen op straat moet zetten als het centrum in Paterswolde gesloten wordt. Met een Motie humane opvang van asielzoekers – november 2022 roepen we het college op om tijdig voor alternatieve opvangplekken te zorgen.

 

Koos Dijkstra

Koos Dijkstra

  Ik ben geboren in Amsterdam (1956) en opgegroeid in het Noorden. Mijn carrière ben ik begonnen in het midden van het land. Keerde daarna terug naar hier. De Veluwe was niet echt de woonomgeving van mijn dromen. Woonde in Sappemeer en nu al weer vele jaren in Zuidlaren. Ik heb me beroepshalve eigenlijk altijd

Meer over Koos Dijkstra