vragen en de antwoorden nav.bijeenkomst met omwonenden van het in Paterswolde voorziene AZC op de locatie Bladergroenschool

7 april 2021

Geacht college,

Naar aanleiding van de bijeenkomst met omwonenden van het in Paterswolde voorziene AZC op de locatie Bladergroenschool hebben wij nog enkele vragen.

We rekenen er op dat we uw beantwoording mee kunnen wegen bij de besluitvorming. Hier de link naar de antwoorden op onze vragen  Beantwoording-vragen-fractie-PvdA-bijeenkomst-omwonenden-AZC-Paterswolde

  • Waarom waren raadsleden aanvankelijk van deelname uitgesloten?
  • Hebben wij goed verstaan dat de portefeuillehouder al op vrijdag 26 maart wist dat het COA maximaal 148 personen wil opvangen? Zo ja, waarom is dit niet gemeld in de raadsvergadering van 30 maart?
  • Wanneer gaat de gebruiksperiode van eerst maximaal twee jaar precies “lopen”. Is dat op het moment dat het COA het gebouw onder zich krijgt of is dat pas als er daadwerkelijk vluchtelingen worden gehuisvest.
  • Hoe hoog is de geldelijke vergoeding die de gemeente ontvangt voor de huisvesting van vluchtelingen?
  • Wat wordt de gemeente geacht daarvoor te doen?
  • Wanneer en door wie is besloten dat een resterende extra inkomst besteed wordt aan de opvang van vluchtelingen
  • Is Ol Eel op 1 september dit jaar met zekerheid elders gehuisvest?
  • Wat is er bepaald over het muurkunstwerk van Anno Smith dat in de centrale entree van het schoolgebouw is geplaatst?
  • Is onderzocht of er in Tynaarlo een tijdelijk azc gebouwd kan worden op een nog vrij liggende kavel die t.z.t. gebruikt zal worden voor permanente bebouwing. De gemeente kan dan eventueel de kosten van bouwrijp maken voor haar rekening nemen. Dat is eerder vertoond.

Wij vragen dit, omdat de omwonenden nog niet echt enthousiast zijn voor een in hun ogen (te) beperkte ruimte voor de opvang van 148 mensen. Ook lijkt het er op dat het COA een ferme investering moet doen om het gebouw en de omliggende terreinen geschikt te maken. Het zal businesscase gewijs allemaal kloppen, maar de vraag komt op of het het allemaal waard is gezien de korte contract tijd. We begrijpen ook dat Tynaarlo een taak heeft in het opvangen van vluchtelingen, maar daar inclusief het beoogde azc in Paterswolde nog maar voor ongeveer de helft aan voldoet. Dat betekent dat er eigenlijk nog eens 250 personen opgevangen zouden moeten worden.

Met vriendelijke groet,

Namens de fractie van de PvdA,

Koos Dijkstra.