Voorjaarsbrief en Perspectievennota: nieuwe aanpak, onze bijdrage

Door Koos Dijkstra op 8 juli 2019

Met de Voorjaarsbrief maakt de gemeente de stand van zaken op van het lopende begrotingsjaar en met de Perspectievennota wordt vooruit gekeken naar de komende periode. Het moment voor de gemeenteraad om haar ideeën en wensen kenbaar te maken. Dit jaar wordt voor het eerst een nieuwe aanpak gevolgd door de gemeente Tynaarlo bij de vergadering (dinsdag 9 juli, vanaf 13.00 uur). De ‘algemene beschouwingen’ waarin de fracties hun visie gaven, zijn vervallen. Deze worden nu (in korte schriftelijke vorm) vooraf ingediend. Het college van BenW antwoordt dan direct hierop, bij het begin van dit agendapunt. Vervolgens vindt er discussie plaats over de punten die de fracties van te voren hebben aangereikt en bestaat de mogelijkheid om moties en amendementen in te dienen. Hieronder de voorzet van de PvdA.

 Beschouwing van de PvdA

Het college vraagt in de Perspectievennota geld om zwaar te gaan bezuinigen op de ondersteuning aan ouderen (WMO) en de jeugdzorg en geld voor het verbeteren van fietspaden. Plannen daarvoor zijn er niet. Ook mag de raad uitgangspunten voor de begroting vaststellen. Dat is het. Grote financiële onzekerheden blijven bestaan.

Dit college van Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie past op de winkel. Het maakt geen beleid en schuift politieke keuzes voor zich uit. Er is NUL visie. NUL politieke kleur en de stellig beloofde dorpenronde is NIET uitgevoerd. Participatie is het toverwoord. Geen wethouder verantwoordelijk voor proces of resultaat. De gemeenteraad moet het zelf maar uitzoeken.

Participatie, is dat beter? Kijk naar centrum Eelde. Volop participatie, maar boze inwoners als resultaat. Kijk naar centrum Zuidlaren. Het zit muurvast. Geen openheid, zelfs geheimhouding. Centrum Vries, het blijft bij praten. Er worden hoge verwachtingen gewekt, er wordt veel losgemaakt.

Hoe gaan we dat eigenlijk aanpakken, participatie. Met welke afspraken maken we participatie tot een succes?

Beleidsvoorstellen van de PvdA

De afstand tussen inwoners en gemeente wordt steeds groter. Persoonlijk contact is steeds minder vanzelfsprekend. Dat vinden wij ongewenst. Wil je mensen ontmoeten, dan moet je dat organiseren.

Wij stellen voor dat de gemeente ingaande 2020 een nieuwjaarsreceptie aanbiedt aan haar inwoners.

Ons hebben de afgelopen maanden veel voorbeelden bereikt van falende gemeentelijke dienstverlening (contact leggen, verkeerde informatie, afspraken niet nakomen).

Wij pleiten voor een kwalitatieve beoordeling en verbetering van de dienstverlening (mystery guest, collegiale toetsing in gemeentelijk samenwerkingsverband).

 

Vrijwilligers (en mantelzorgers) zijn de smeerolie van onze samenleving en besparen veel kosten. Tegelijkertijd is vrijwilligerswerk het beste medicijn tegen eenzaamheid. Naast inhoudelijke ondersteuning en advies verdienen vrijwilligers maatschappelijke waardering.

Wij stellen voor om eens per jaar een feestavond voor alle vrijwilligers te organiseren.

De gemeenteraad kan moeilijk beoordelen of het college het haar opgedragen werk goed uitvoert.

Wij stellen voor om streefwaarden vast te stellen, vooreerst voor de bestrijding van armoede, langdurige werkloosheid en taalachterstand.

Armoedebestrijding staat hoog op de agenda. Naast ziekmakende zorgen hebben mensen in de bijstand vaak torenhoge energielasten.

Wij stellen voor om tijdelijk een energiecoach aan te stellen, die mensen in de bijstand helpt hun energiekosten te verlagen.

Het college kiest er niet voor om in Eelde één gebouw in te zetten als cultuurhuis. Dat doet afbreuk aan de bedoeling.

Wij roepen op om toch voor één gebouw te kiezen en duidelijkheid te geven over de investering in relatie tot de bezuinigingsopdracht voor de bibliotheken.

Op 30 augustus opent “De Aanloop” in Nieuw Laarhof in Zuidlaren. Een laagdrempelige voorziening voor ouderen, bedoeld om vereenzaming te voorkomen. Een opstartsubsidie is tot 1 januari gegeven.

Is het college voornemens de opstartsubsidie met drie jaar te verlengen?

 

Koos Dijkstra

Koos Dijkstra

  Ik ben geboren in Amsterdam (1956) en opgegroeid in het Noorden. Mijn carrière ben ik begonnen in het midden van het land. Keerde daarna terug naar hier. De Veluwe was niet echt de woonomgeving van mijn dromen. Woonde in Sappemeer en nu al weer vele jaren in Zuidlaren. Ik heb me beroepshalve eigenlijk altijd

Meer over Koos Dijkstra