Visie en doelen : Vooruit blik en verwachtingen komende periode

Door Koos Dijkstra op 28 juni 2020

Eigenlijk is het al vanaf het begin van deze raadsperiode (2018) mis. Toen hebben de coalitiepartijen nagelaten visie en doelen voor Tynaarlo op te stellen. Als gevolg daarvan dobbert het college stuurloos op de golven. De gemeente staat er sinds 2017 financieel niet goed voor. Terugkerende inkomsten en uitgaven zijn niet met elkaar in evenwicht. Vooral op het vlak van de sociale voorzieningen. Met spaargeld wordt het tekort aangevuld. Maar de spaarrekening raakt leeg.

De veranderingen die het college wil doorvoeren in de hulp en ondersteuning van jongeren en ouderen vindt de fractie van de PvdA zorgelijk. Eerdere, betere en nabije zorg met maximaal gebruik van plaatselijke mogelijkheden en daardoor goedkoper. Dat was de bedoeling toen Rijk en provincie in 2015 taken onderbrachten bij de gemeente.

Maar we zien lokaal aanbod verdwijnen. “Plaats de Wereld” in Vries en “De Stiep” in Zuidlaren (belangrijke ontmoetingsfuncties) krijgen geen geld meer. En we zien dat de zorg juist duurder wordt. Zelfs zoveel duurder, dat er een onhoudbare situatie ontstaat. Er moet bezuinigd worden. Maar het college gaat moeilijke keuzes uit de weg en wil daarom dezelfde zorg blijven bieden. Tegelijkertijd wil het college meer tegemoet komen aan wensen van inwoners. En bevorderen dat mensen gezonder gaan leven. Zodoende zouden zij over een aantal jaren minder zorg nodig hebben.

Mooie ideeën, maar er is geen geld voor.

Andere mooie ideeën wil het college daarom niet uitvoeren. Neem bijvoorbeeld “De Aanloop” in Zuidlaren. Een ontmoetingsplaats waar ouderen, ook als zij dementeren, terecht kunnen. Hier wil het college geen geld aan geven. Ook al heeft de gemeenteraad tot twee keer toe gezegd dat dit project subsidie moet krijgen. “Hartveilig” (reanimeren) en “Vn-Panel” (bevorderen toegankelijkheid) kunnen naar een bijdrage fluiten.

Liever geeft het college geld aan een museum. We zien het sociale gezicht van dit college hard afbrokkelen.

De PvdA wil dat vastgesteld wordt wat de gemeente verplicht moet doen op het vlak van de  jeugdzorg, werk en inkomen en zorg voor langdurig zieken en ouderen. Daarnaast wat de gemeente aanvullend wil doen. Zoals voor mensen met een minimum inkomen. Maar ook als het gaat om gezondheidsbevordering, versterken van zelfredzaamheid of het bieden van zinvolle dagbesteding.

En dan niet maar wat ronddobberen, maar met duidelijke doelen.

Daar hoort goed onderzoek naar de stand van zaken bij. Dan kan uitgerekend worden wat dat gaat kosten en hoeveel geld er dus vrij gemaakt moet worden. Dat kan door gemeentelijke inkomsten te verhogen of op andere beleidsterreinen te bezuinigen. Daar kan het college alvast over nadenken.

We beseffen heel goed dat de huidige viruscrisis ons financieel lelijk parten speelt. Maar wat de PvdA betreft gaan we niet zitten wachten op de dingen die komen. We willen zelf beleid blijven maken.

deze woorden worden as dinsdag 30 juni uitgesproken door Koos Dijkstra Fractievoorzitter PvdA Tynaarlo

30 juni is de laatste vergadering voor de zomer vakantie daarin wordt een vooruitblik en een verwachting voor het komende jaar uitgesproken

 

 

Koos Dijkstra

Koos Dijkstra

  Ik ben geboren in Amsterdam (1956) en opgegroeid in het Noorden. Mijn carrière ben ik begonnen in het midden van het land. Keerde daarna terug naar hier. De Veluwe was niet echt de woonomgeving van mijn dromen. Woonde in Sappemeer en nu al weer vele jaren in Zuidlaren. Ik heb me beroepshalve eigenlijk altijd

Meer over Koos Dijkstra