Vervolgvragen abnormale droogte in gemeente Tynaarlo.

Door Anneke Lubbers op 10 augustus 2019

Exact een jaar geleden heeft de fractie van de PvdA bijgaande vragen gesteld aan het College over de abnormale droogte in onze gemeente, in relatie tot klimaatverandering en beleid daarvoor.

Ook dit jaar worden we weer geconfronteerd met deze problematiek. Er bereiken ons geluiden uit diverse dorpen dat het peil in de vijvers erg laag staat. Daarnaast hebben de waterschappen deels beregeningsverboden ingesteld , voor zowel grond- als oppervlaktewater en heeft de WMD alweer opgeroepen om weinig gebruik van water te maken.

In dit verband vragen wij ons of wat de concrete vorderingen binnen de gemeente zijn naar aanleiding van de destijds door ons gestelde vragen:

  1. Kan uw College de voortgang schetsen van het in kaart brengen welke maatregelen de gemeente het afgelopen jaar heeft genomen in het inspelen op de genoemde veranderingen?
    Wanneer is de Raad hierover geïnformeerd?
    We doelen daarmee op tal van elementen, waarbij hier enkele voorbeelden:
  2. het aanbrengen van beplanting in relatie met het vasthouden en opvangen van water, m.a.w. hoe staat het met de operatie Steenbreek en hoeveel vierkante meter is inmiddels aangepakt;
  3. het frequenter reinigen van rioolputten voor een goede doorstroming van regenwater;
  4. het tegengaan van zogenaamde verstening van oppervlakten, zowel bij particulieren als bij bedrijven en overheden zelf, zie ook onder A/
  5. het afkoppelen van hemelwaterafvoeren van het riool, m.a.w. hoeveel afvoeren zijn er afgekoppeld?;
  6. het er voor zorgen dat in (woon)gebieden water voldoende kan worden opgevangen en vertraagd kan worden afgevoerd, wellicht naar omliggende vijvers; welke maatregelen zijn er de afgelopen 12 ,maanden gerealiseerd?
  7. het in planologische regimes opnemen van klimaat gerelateerde elementen, bijvoorbeeld bij de nieuwbouw aan de oude Asserstraat in Vries en vergelijkbare plannen. Zijn de huizen gasloos, hoe is de waterafvoer geregeld en vergelijkbare maatregelen.
  8. Heeft het college overleg met landbouworganisaties over gebruik van oppervlakte- en grondwater en met drinkwaterbedrijven (Waterbedrijf Groningen en WMD) en betreffende waterschappen over dit thema?
    U liet weten dat het primaat bij die organisaties ligt, maar u heeft vast en zeker overleg daarover. Wat zijn de uitkomsten daarvan? Hoe en met welke frequentie informeert u ons daarover?
  9. Heeft de gemeente inmiddels al resultaten van de stresstest?
    Op het bedrijventerrein Vriezerbrug is een pilot geweest. Kunt u hierover al iets berichten?
    Kunt u ons een stand van zaken geven van de uitvoering van de stresstest? Alle gemeenten in Nederland dienen eind 2019 de uitkomsten bekend te maken van de knelpunten op het gebied van onder meer wateroverlast in de gemeente.
    Hoe is de stand van zaken in de gemeente Tynaarlo en wat gaat uw College met de resultaten doen?

Namens de fractie van de PvdA
Anneke Lubbers

Anneke Lubbers

Anneke Lubbers

  Ik ben in 1960 geboren en vervolgens getogen in Bunne, een klein dorpje in deze gemeente. Sinds 1993 woon ik, na een aantal omzwervingen, in het dorp Vries. Hierdoor ken ik veel mensen in de gemeente en heb ik (o.a. door vrijwilligerswerk) veel contacten opgedaan binnen de Tynaarlose samenleving. Ik voel mij erg betrokken

Meer over Anneke Lubbers