PvdA gaat met vertrouwen de coalitie in.

Door Koos Dijkstra op 8 juni 2022

Met Jelbrich Peters als wethouder namens de PvdA in het college van B&W. 

Een overzicht van fractievoorzitter Koos Dijkstra over de wording van het coalitieakkoord.

Op basis van het verslag van informateur Berends van 5 april, hebben Leefbaar Tynaarlo (5 zetels), Groen Links (3 zetels), Partij van de Arbeid (3 zetels), Christen Unie (1 zetel) en Gemeentebelangen (1 zetel) besloten gesprekken te voeren over het vormen van een coalitie.

Hierbij was van meet af aan duidelijk dat Gemeentebelangen geen wethouder zou voordragen. Per partij hebben twee vertegenwoordigers aan deze gesprekken deel genomen.

Voor de PvdA waren dat Anneke Lubbers en Koos Dijkstra. De besprekingen werden gestructureerd volgens de hoofdstukindeling van de jaarbegroting. De besprekingen verliepen volgens vast patroon. Als achtergrondinformatie gold het zogenaamde overdrachtsdossier. Dat is een ambtelijk opgesteld, schriftelijk overzicht van actuele kwesties. Tevens werd per bespreking gebruik gemaakt van een overzicht van aandachtpunten uit de verkiezingsprogramma’s van de deelnemende partijen.

De besprekingen verliepen in goede harmonie en al snel trokken we de conclusie dat we de wil hebben om samen te gaan besturen. Van elke bespreking werd verslag gemaakt. Op basis van die verslagen is vervolgens het concept coalitieakkoord geschreven.

Partijbelang

We hebben bij elk onderwerp steeds onze punten uit het verkiezingsprogramma ingebracht. De fractie kon alles meelezen en we hebben de gespreksverslagen in de fractie besproken. Omdat de coalitiepartijen het inhoudelijk telkens opmerkelijk met elkaar eens bleken en dus verwatering van onze inbreng dreigt, hebben we punten waarop we ons nadrukkelijk willen onderscheiden benadrukt en zullen we die als PvdA ook blijven benadrukken.

  1. Medezeggenschap (participatie)
  2. Integraliteit in het sociaal domein
  3. In beeld brengen welke groepen in onze gemeente echt hulp nodig hebben
  4. Vertrouwen inwoners terugwinnen
  5. Klimaat adaptatie
  6. Ondersteunen van dorpsraden/dorpsinitiatieven

 

Op 21 mei heeft de Algemene Ledenvergadering van de PvdA ingestemd met het akkoord. Ook de leden van de verder deelnemende partijen hebben er rond die datum mee ingestemd. Parallel aan de totstandkoming van het akkoord heeft onze kandidaatstellingscommissie geadviseerd om Jelbrich Peters voor te dragen als wethouderskandidaat.

De raadsfractie heeft dat advies overgenomen en draagt dan ook Jelbrich Peters op 7 juni voor benoeming voor aan de raad. Het coalitieakkoord – met het veelzeggende motto “Sociaal, Duurzaam, Verbindend”-   en de kandidaat-wethouders van de partijen zijn op 24 mei gepresenteerd.

Aandachtspunten voor de komende periode zien we ook:

  • De raadsleden die de coalitie vormen zijn grotendeels minder ervaren binnen de raad.
  • Dat biedt anderzijds kansen voor nieuwe inbreng en verbetering van de verhoudingen binnen de volle breedte van de gemeenteraad.
  • Als er een bezuinigingsopdracht ontstaat, moeten harde keuzes gemaakt worden.

We gaan moedig voorwaarts!

Koos Dijkstra

Koos Dijkstra

  Ik ben geboren in Amsterdam (1956) en opgegroeid in het Noorden. Mijn carrière ben ik begonnen in het midden van het land. Keerde daarna terug naar hier. De Veluwe was niet echt de woonomgeving van mijn dromen. Woonde in Sappemeer en nu al weer vele jaren in Zuidlaren. Ik heb me beroepshalve eigenlijk altijd

Meer over Koos Dijkstra