In 2015 werd de Woningwet veranderd. Daarin werd onder meer geregeld dat gemeenten, woningcorporaties en huurders samen afspraken maken over het wonen. En wat iedereen daaraan bijdraagt. Prestatieafspraken heten ze dan ook. In Tynaarlo werden onlangs de afspraken voor 2020 getekend. Wat staat erin?
Wonen is een van de basisbehoeften in het leven. We willen allemaal zeker zijn van een goed en betaalbaar huis, een veilig dak boven het hoofd. Daarom is het wel bijzonder dat er zo weinig over het wonen in de gemeenteraad van Tynaarlo wordt gesproken. Bij individuele projecten gebeurt dat nog wel eens een keer maar het hele plaatje komt niet of nauwelijks ter sprake. Daarom in dit artikel een aantal van de interessante afspraken voor 2020 op een rij. Ze werden ondertekend door de gemeente Tynaarlo (wethouder P. Vemer), de corporaties Woonborg (directeur E. Borstlap) en SEW (directeur M. Veenstra) en de huurdersorganisaties AH Woon (voorzitter J. van den Bosch) en HBV (voorzitter H. Hof).
- In Tynaarlo hebben 27 procent van de huurder een betaalbaarheidsrisico. Hun uitgaven voor levensonderhoud en het wonen zijn hoger dan hun inkomsten.
- In 2020 wordt gestart met een pilot Vroegsignalering, bedoeld om schuldenproblematiek in een vroeg stadium op te sporen.
- De corporaties verhogen de huur in 2020 met maximaal het inflatiepercentage.
- Woonborg is onder voorwaarden bereid sociale huurwoningen in Vries-Zuid te realiseren.
- De gemeente brengt vrijkomende locaties voor sociale woningbouw in beeld en komt in het eerste kwartaal met voorstellen voor locaties die vrijvallen in het kader van het accommodatiebeleid. SEW wil in aanmerking komen voor de locaties Bladergroenschool, Punthoes en De Kooi in Eelde-Paterswolde. Ook zoekt zij naar mogelijkheden om buiten Eelde-Paterswolde projecten te ontwikkelen.
- Partijen streven naar een woningvoorraad die in 2040 energieneutraal is.
- Bij de toewijzing van de woningen gaan in maximaal 20 procent van de gevallen ‘urgenten’ voor op gewone woningzoekenden.
- Per 1 mei 2020 treedt het systeem Drenthe Huurt in werking. Daarmee kunnen woningzoekenden in Tynaarlo zich ook inschrijven voor huurwoningen buiten de gemeente (mits ze als woningzoekende bij de betreffende corporatie staan ingeschreven). Hun kansen op het vinden van woonruimte nemen daarmee toe. Andersom kunnen ook woningzoekenden van buiten Tynaarlo zich hier inschrijven. Dit systeem van regionale woonruimteverdeling wordt landelijk veel toegepast.
- De gemeente start met een pilot Tussenvoorziening spoedzoekers. Dit betreft tijdelijke huisvesting voor mensen met een acute huisvestingsbehoefte.
- Woonborg houdt een positie in de kleine kernen en trekt zich niet actief daaruit terug.
- Gemeente, SEW en Woonborg houden ‘schouwen’ in de wijken om te kijken of er investeringen nodig zijn in de leefbaarheid.
- De gemeente ontwikkelt in 2020 een aanpak voor dorps- en wijkbudgetten: geld waarover de inwoners in gezamenlijkheid dan mogen beschikken voor hun leefomgeving.
Al met al een prima lijst met afspraken; vooral het idee dat de corporaties meer kansen krijgen op bouwlocaties spreekt ons aan.
Er is veel vraag naar sociale woningbouw.
De fractie van PvdA Tynaarlo hoopt op een voorspoedige uitvoering. In dat verband valt er wel een bijzonder aspect over de prestatieafspraken op te merken: ze worden nooit achteraf gemeten.
Met andere woorden: worden de afspraken ook daadwerkelijk nagekomen? Eigenlijk zou daar elk jaar mee moeten worden begonnen. Een analyse van wat er wel en niet gelukt is. Het is een suggestie die we graag aan de gemeente Tynaarlo, de woningcorporaties en de huurdersorganisaties meegeven.