Nieuwsflits special Rapport Tiny Houses in Tynaarlo: op weg naar de realisatie

Door Kees de Graaf op 10 oktober 2018

Tiny Houses in Tynaarlo “op weg naar realisatie!”
Nieuwsflits special van de PvdA raadsfractie

Tiny Houses in Tynaarlo: op weg naar de realisatie

Net voor de zomer heeft de raadsfractie van PvdA Tynaarlo een oproep uitgedaan: wie heeft er belangstelling voor een Tiny house in Tynaarlo? Een kleine 120 reacties kwamen binnen. Er is veel belangstelling voor dit woonconcept, bij voorkeur in permanente vorm. De geïnteresseerden willen kleiner, meer betaalbaar en duurzaam wonen. De resultaten van de inventarisatie zijn dinsdag 9 oktober aangeboden aan het College van B&W van Tynaarlo. Deze ‘nieuwsflits speciaal’ sturen we per mail aan alle mensen die gereageerd hebben (waarvoor onze dank!).

De wensen van de belangstellenden: een gevarieerd beeld

Direct na de oproep kwamen de eerste enthousiaste reacties binnen: van starters tot senioren is er veel interesse in een Tiny house in Tynaarlo. Om meer zicht te krijgen op de precieze woonwensen heeft PvdA Tynaarlo de geïnteresseerden een schriftelijke enquête gestuurd; hierop kwam een respons van 80 procent. Het geeft aan dat veel mensen deze manier van wonen serieus overwegen. Ze doen dat het liefst in permanente vorm, in of bij de grote kernen Zuidlaren, Eelde/Paterswolde en Vries. Er is een voorkeur om bepaalde gemeenschappelijke voorzieningen te delen met anderen. Het gewenste woonoppervlakte varieert van 15 tot 50 m2, op kleine en grotere kavels. Veel belangstellenden willen duurzaam of zelfs zelfvoorzienend gaan wonen.

De uitkomsten van de inventarisatie geven volgens de PvdA aan dat er volop kansen zijn om een of meerdere projecten met Tiny houses te realiseren in Tynaarlo. Deze manier van wonen kan voorzien in de groeiende vraag naar betaalbaar wonen en sluit ook aan op de ambitie van de gemeente Tynaarlo om initiatieven vanuit de samenleving te begeleiden richting concrete plannen. Maar het kan bijvoorbeeld ook een rol spelen in het verbeteren van het wonen op de kwetsbare recreatieparken in onze gemeente.

Tiny Houses Café: doorpraten over het vervolg

De PvdA Tynaarlo organiseert op donderdag 8 november voor alle belangstellenden een informatiebijeenkomst, waarbij verder gesproken kan worden over de woonwensen en hoe daar invulling aan kan worden gegeven. Verschillende inleiders gaan in op wat er komt kijken bij de realisatie van concrete projecten.

*****************************************************************

Tiny Houses Cafe:
*****************************************************************

Datum: 8 november 2018

Aanvang : 20.00 uur inloop vanaf 19.30 uur

Plaats: Café & Theater Boelens in Eelde

(Hoofdweg 83, www.cafeboelens.nl)

Voor de organisatie van de avond is het belangrijk dat we weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Wilt u de avond bijwonen dan graag even aanmelden via deze link.   


Rapport aangeboden en nu op de website

Het rapport van PvdA Tynaarlo, met daarin ook een stappenplan voor het vervolg, is aangeboden aan wethouder Wonen van Tynaarlo, Pepijn Vemer.

Hij gaf bij de overhandiging deze reactie: ‘‘In Tynaarlo bouwen we vraaggestuurd. Voor de Tiny Houses in Tynaarlo hebben zich veel vragers gemeld dus dat is zeker interessant. Uit het woningmarktonderzoek dat we als gemeente hebben laten uitvoeren, blijkt dat er een groeiende variatie is in de gevraagde woonvormen.

Ook daar past deze ontwikkeling in. Als gemeente staan we open voor experimenten, het is goed om daarover door te praten. Dank voor dit rapport; het college neemt het met belangstelling in ontvangst.”     Hier de link naar het rapport “Tiny Houses op weg naar realisatie

  

Kees de Graaf

Kees de Graaf

Geboren in Vollenhove (op de rand van de Noordoostpolder). Middelbare school in Enkhuizen, studie sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Na verschillende banen bij onderzoeksbureaus en een bouwbedrijf in 2000 de overstap gemaakt naar het bestaan als zelfstandige. Niet veel later verhuisd van Amsterdam naar Zuidlaren. Vader van drie kinderen. Woont samen. Werkzaamheden: Vanaf

Meer over Kees de Graaf