Najaarsbrief en Begroting: de bijdrage van de PvdA

Door Koos Dijkstra op 7 november 2019

De begroting is dit jaar 40 pagina’s dunner, liet het College van BenW verheugd weten. Dat is vooral omdat er niet veel in staat. Veel plannen laten ellenlang op zich wachten, van de bejubelde ‘andere koers’ van de coalitie is nog niet veel te bespeuren. Onze fractie ging onder meer na of de gedane toezeggingen bij de bespreking van de Perspectievennota goed in de Begroting 2020 zijn verwerkt. Lees hieronder de bijdrage van onze fractievoorzitter Koos Dijkstra in eerste termijn.

Het is vooral koffiedik kijken als het gaat om de vraag hoe de lasten en baten zich in de komende jaren zullen ontwikkelen. Tynaarlo mag zich gelukkig prijzen. In vergelijking met andere Drentse gemeenten komen wij er financieel nog tamelijk goed vanaf.

Aan de zorg voor jongeren en oudere inwoners geven we flink meer geld uit dan we er van de overheid voor krijgen. Het college maakt daarom plannen om de kosten te drukken. Dat duurt allemaal erg lang. Het college spiegelt ons van alles voor, maar duidelijke plannen en maatregelen ontbreken nog. Die komen pas in het volgende jaar. Ook al koffiedik kijken dus. Daar maken we ons wel zorgen om. Moet echt alles onderzocht worden voor er besparingen mogelijk zijn? Wat doet dit college anders dan colleges van andere gemeenten die al wel bezuinigingsplannen meenemen in hun begrotingsvoorstellen? Is er sprake van gebrek aan daadkracht in Tynaarlo?

Over lang duren gesproken, u gaat wel erg zorgvuldig om met het geld voor mooie en actieve kernen. Er is nog steeds geen cent van uitgegeven. Waarom duurt het zo lang?

Bijzonder positief zijn we over een proef waarin mensen die met spoed onderdak zoeken aan huisvesting worden geholpen. Zo wordt ook de noodzaak van permanente bewoning van zomerhuisjes beperkt.

De fractie van de PvdA heeft enkele voorstellen gedaan voor de nieuwe begroting.

Positief vinden we het dat het college ons voorstel volgt om weer een nieuwjaarsreceptie te organiseren. Zo laat je zien dat je contact wilt leggen met je inwoners en ondernemers.

U gaat uw dienstverlening nog dit jaar herijken zegt u. Op ons verzoek gaat u volgend jaar onderzoek doen naar de tevredenheid met uw dienstverlening. Is het niet wijs om dit te combineren? Wij zien overigens meer mogelijkheden dan alleen het inzetten van een mystery guest.

Wonderlijk vinden we het dat het college de opstartsubsidie voor “de Aanloop” in Zuidlaren voor slechts een jaar in de begroting opneemt. Dit is niet de opdracht van de raad. Bovendien moet er, daar heeft de raad ook niets over gezegd, geëvalueerd worden na dat jaar. Vanwaar ineens die bezorgdheid of de centen wel goed worden uitgegeven? Er zijn voorbeelden in de begroting te vinden waar zonder enig voorbehoud grotere bedragen worden toebedeeld. Voor drie opeenvolgende jaren of zelfs structureel. Wat moet er volgens het college met de te verstrekken 27.000 euro bereikt zijn voordat de subsidie duur wordt verlengd? En wanneer, door wie en hoe moet dat resultaat bepaald zijn?

Hoe zit het met het vrijwilligers feest? Het college heeft toegezegd dat Trias opdracht krijgt om in 2020 een feest voor vrijwilligers en mantelzorgers te organiseren. Dit als blijk van waardering en erkenning. Er is geen geld voor gereserveerd zien we. Kan Trias dit uit  haar eigen budget betalen?

De ontwikkeling van het vliegveld blijft zorgelijk begrijpen we. De zo vurig bepleitte structuurwijziging is van de “baan”? Wat vindt het college als aandeelhouder van de ontwikkelingen? Wordt het geen tijd om te kijken of het beleid bijgesteld moet worden?

Van uw teksten over de energiecoach begrijpen wij weinig. Bij bespreking van de perspectievennota hebben wij voorgesteld om een energiecoach aan te stellen. Die energiecoach moet mensen in de bijstand helpen om hun uitgaven aan gas en licht te verlagen. De wethouder wilde de behoefte wel onderzoeken. Nu schrijft het college dat er al zes coaches zijn opgeleid. Ze zijn zelfs al actief. Ook worden de sociale teams en het nog te schrijven programma duurzaamheid erbij getrokken. Hoe zit dit nu, hebben we het nog over hetzelfde?

De dóórontwikkeling en huisvesting van de bibliotheken blijkt moeilijk. Dat komt omdat er een bezuiniging aan zit te komen. Dat heeft de gemeenteraad begrepen. Daarom heeft de gemeenteraad die bezuiniging eerder al uitgesteld. De wethouder is met Biblionet bezig een toekomstvisie te schrijven. Maar na bijna 2 jaar ligt er nog niks. Kennelijk werkt de wetenschap dat er een bezuiniging aan komt verlammend. Wij denken daarom dat het beter is de bezuiniging nu van tafel te halen.

Zo bieden we ruimte voor het opstellen van een visie. De PVDA en D66 dienen hiervoor samen een motie in.

 

 

 

Koos Dijkstra

Koos Dijkstra

  Ik ben geboren in Amsterdam (1956) en opgegroeid in het Noorden. Mijn carrière ben ik begonnen in het midden van het land. Keerde daarna terug naar hier. De Veluwe was niet echt de woonomgeving van mijn dromen. Woonde in Sappemeer en nu al weer vele jaren in Zuidlaren. Ik heb me beroepshalve eigenlijk altijd

Meer over Koos Dijkstra