In Memoriam Wietske Jonker-ter Veld

24 mei 2021

Op maandag 17 mei 2021 is Wietske Jonker – ter Veld aan de spierziekte ALS overleden. Onze afdeling verliest met Wietske een betrokken sociaal democraat met vele verdiensten voor de Partij zowel op gemeentelijk- als op provinciaal niveau.

Wietske was het jongste raadslid in de voormalige gemeente Vries. Na twee termijnen hield ze het raadswerk even voor gezien om voor haar opgroeiende kinderen te zorgen. Maar het (politieke) bloed kruipt waar het niet gaan kan en Wietske werd gekozen in de Provinciale Staten van Drenthe.

Uiteindelijk keerde Wietske terug in de gemeentepolitiek, na een periode als raadslid werd ze benoemd tot wethouder van de gemeente Vries. Na de gemeentelijke herindeling van Eelde-Vries en Zuidlaren hield ze het bestuurlijke politieke leven voor gezien.

Maar Wietske was meer dan een politica. Zeer betrokken bij natuur en milieu wist ze telkens weer deze belangen onder de aandacht van de bestuurders te brengen.

Ze was ook zeer creatief, kenmerkend was haar boekje waar ze tijdens de vergaderingen schetsen maakte van de aanwezigen en dan natuurlijk haar humoristische kant met haar cartoons. We hebben dankbaar gebruik gemaakt op onze site en nieuwsbrieven van haar getekende kijk op de diverse onderwerpen die er speelden. Wietske had niets met de verlenging van de start- en landingsbaan op Groningen Airport Eelde. Ze sprong in de bres voor de bijzondere vleermuiskolonie en dankzij haar inzet werden er compenserende maatregelen getroffen.

Op vrijdag 21 mei is in besloten kring afscheid van Wietske genomen.

Wij zullen Wietske met respect gedenken en wij wensen de familie veel sterkte om dit verlies te verwerken.

Andre Ensing

Voorzitter PvdA, afdeling Tynaarlo