Fractie PvdA Tynaarlo: de terugblik op 2019, een rijke oogst voor onze inwoners

Door Kees de Graaf op 14 december 2019

Het eerste volledige jaar voor de gemeenteraad van Tynaarlo zit erop. Onze fractie heeft haar plek inmiddels gevonden als oppositiepartij die kritisch-positief de voorstellen van het College van BenW beoordeelt. Ons belangrijkste criterium daarbij: alle inwoners moeten zeker zijn dat ze erbij horen. Of het nu gaat om wonen, werken, groen en meedoen in de lokale samenleving. Wat hebben we op de verschillende terreinen weten te bereiken? Een jaaroverzicht van onze bijdrage aan Tynaarlo.

Betaalbaar wonen en andere woonvormen

Bij herhaling hebben we aandacht gevraagd voor betaalbaar wonen en andere woonvormen. Dit gebeurde onder meer bij de locatie Schelfhorst in Eelde en de ontwikkeling van Vries-Zuid. Voor dit laatste plan hebben we een motie opgesteld waarin het college wordt opgeroepen hier werk van te maken; deze kreeg brede steun in de raad. Verder is ons voorstel voor het instellen van gemeentelijke energiecoaches aangenomen. Deze helpen mensen in de bijstand hun energiekosten te verlagen. Ook hebben we contact gehad met diverse groepen belangstellenden in Eelde en Zuidlaren die een concrete wens hebben om een tiny house te gaan bouwen (bij voorkeur in groepsverband). We brachten werkbezoeken aan Modiq (modulaire bouwer in Tynaarlo) en woningcorporatie Woonborg.

Erbij horen en meedoen

Iedereen doet ertoe in onze gemeente en moet mee kunnen doen. Daarom stonden we in 2019 op de bres voor ontmoetingscentrum De Aanloop in Zuidlaren en stelden we een driejarige subsidie voor dit centrum veilig. De PvdA vroeg aandacht voor dagbesteding De Stiep en het VN-Panel; voor beide initiatieven wankelt de gemeentelijke ondersteuning. Ook werden onze voorstellen voor een nieuwjaarsbijeenkomst (in ere hersteld) en een feest voor de vrijwilligers in onze gemeente aangenomen. Mede door onze deelname aan de openbare toilettenactie in Zuidlaren hebben diverse ondernemers hier hun wc opengesteld voor mensen met hoge nood.

Werk voor iedereen

Werk en bedrijvigheid zijn belangrijk voor onze inwoners. Al lange tijd doet Tynaarlo het niet goed qua vestigingsklimaat voor ondernemingen. Een rapport van de gemeentelijke Rekenkamer bevestigde dit beeld. Tynaarlo staat al jaren onderaan het lijstje als minst MKB-vriendelijke gemeente. De PvdA blijft erop hameren om economisch beleid te verbeteren.

Verder brachten we een werkbezoek aan de medewerkers van de Gemeentewerf waarbij het gesprek ging over hun arbeidsomstandigheden.

De supermarkt in Ter Borch

Onze fractie bleek de beslissende stem te hebben bij de stemming over de supermarkt in Ter Borch. Wij waren niet tegen een supermarkt in dit gebied maar wel tegen de manier waarop dit in een plan is gegoten. Zo waren er grote twijfels bij de veiligheid voor het langzame verkeer (met name op het supermarktterrein): denk aan achteruitrijdende vrachtwagens die ook pal voor de in- en uitgang van de winkel langs gaan en daar kruisen met voetgangers en fietsers. Doordat wij tegen stemden (in lijn met onze eerdere stemgedrag) was uiteindelijk een nipte meerderheid van de raad tegen het plan.

Centrumgebieden Eelde, Vries en Zuidlaren

De centrumgebieden vormen het hart van de drie grote kernen in onze gemeente. We volgen de ontwikkelingen op de voet. In Eelde werd onder meer de inrichting van de openbare ruimte kritisch onder de loep genomen. In Zuidlaren gebeurde dat met het Centrumplan.

Een fijne woonomgeving

Op ons voorstel heeft het College Tynaarlo aangemeld voor de aanleg van drie ‘tiny forests’: kleine bossen die goed zijn voor de natuur en de biodiversiteit. Verder is op ons initiatief de raadswerkgroep Duurzaamheid ingesteld. Deze werkgroep is nauw betrokken bij de verdere ontwikkelingen; in 2030 moet onze gemeente energieneutraal zijn. De gemeente moet hierin een voortrekkersrol vervullen, vindt de PvdA.

De bibliotheken

We volgden de totstandkoming van de nieuwe gemeentelijke visie op het bibliotheekwerk op de voet. Vragen werden onder meer gesteld over het nieuwe Cultuurhuis in Eelde. Ook dachten we mee over de ontwikkeling van de bieb Zuidlaren tot ‘dorpshuiskamer’.

De Bibliotheek in Tynaarlo wilde met een speciaal programma een bijdrage leveren aan de jaarlijkse dag van de alfabetisering. Helaas wilde het College niet bijdragen in de kosten.

De fietspaden

Onze acties hebben ertoe geleid dat de slechte fietspaden Hunebedstraat (Tynaarlo) en Hoofdweg (Eelde) nu eindelijk worden aangepakt. Verder hebben we erop aangedrongen dat we ook goed kijken naar het fietspadennet in Tynaarlo als geheel. Bij de behandeling van het Fietspaden, wegen en knelpuntenplan kwam de PvdA met een amendement: ‘Vóór de behandeling van de perspectievennota in 2020 te komen met een prioritering van alle knelpunten die moeten worden opgelost met daarbij een globale kostenraming.’ Oftewel: de ergste problemen moeten het eerste worden opgelost. En daar moet ook geld voor komen. Het amendement werd bijna unaniem aangenomen.

Fractie en bestuur van de PvdA Tynaarlo wensen iedereen binnen en buiten het gemeentehuis

een gezond, gelukkig en voorspoedig 2020, voorafgegaan door fijne kerstdagen.

 

 

Kees de Graaf

Kees de Graaf

Geboren in Vollenhove (op de rand van de Noordoostpolder). Middelbare school in Enkhuizen, studie sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Na verschillende banen bij onderzoeksbureaus en een bouwbedrijf in 2000 de overstap gemaakt naar het bestaan als zelfstandige. Niet veel later verhuisd van Amsterdam naar Zuidlaren. Vader van drie kinderen. Woont samen. Werkzaamheden: Vanaf

Meer over Kees de Graaf