Centrumplan Eelde: coalitie en College modderen maar voort

Door Anneke Lubbers op 25 september 2020

Hoe moeilijk kan het zijn om de procedure rond de voorgenomen bouw van 34 appartementen in het centrum van Eelde af te ronden?  Vorig najaar had de zienswijzennotitie al in de raad besproken moeten worden. Een jaar verder is er nog niks gebeurd. De PvdA Tynaarlo vindt het een zeer slechte zaak voor Eelde dat het allemaal zo lang duurt. De zoveelste misser: een motie van Leefbaar Tynaarlo en GroenLinks die op het laatste moment werd ingetrokken.

Sinds het begin van deze raadsperiode is wethouder Kraaijenbrink verantwoordelijk voor de portefeuille Ruimtelijke Ordening. En voor wat betreft de plannen rondom het Centrum van Eelde gaat hem dit niet gemakkelijk af, eigenlijk ronduit bedroevend.

In 2017 heeft de Raad ingestemd met het vrijgeven van de planologische procedure door het opstellen van een voorontwerpbestemmingsplan en deze vrij te geven voor inspraak en vooroverleg. En daar ging het mis.

  • Het door de Raad vastgestelde Beeldkwaliteitsplan uit 2012 is terzijde geschoven en de gemeente heeft samen met een architect een nieuw Beeldkwaliteitsplan bedacht. Dit is echter nooit vastgesteld in de Raad.
  • Er zou een realisatie plaatsvinden van 24 appartementen. In januari werden wij geïnformeerd dat het ongeveer 30 appartementen zouden en zelfs daarna tot 34 appartementen. Zonder raadsbesluit.
  • De gemeente heeft ook de Klankbordgroep opgeheven, omdat verdere ontwikkelingen dienden te worden uitgevoerd uitgaande van het overeengekomen beeldkwaliteitsplan. Eenzijdig een gesprekspartner aan de kant gezet.
  • Door inwoners en maatschappelijke instanties zijn zienswijzen ingediend. Deze hebben de Raad echter nooit bereikt.
  • In februari 2020 ging ontwikkelaar Vastgoud failliet. Toch ging dit College mogelijkheden verkennen om het huidige woningbouwplan tot uitvoering te kunnen brengen met een andere projectontwikkelaar. Ze hadden ook toen al een gesprek met inwoners en ondernemers kunnen aangaan. Maar nee…. stug doorgaan op de ingeslagen weg.
  • En de wethouder blijft maar zeggen: ik voer uit wat de Raad heeft besloten en mij heeft opgedragen.

 

Wij zijn dan ook stomverbaasd dat het College, wat de mond vol heeft van participatie, er helemaal niets van terecht brengt. Dit zijn niet mijn woorden, maar dat heeft Leefbaar Tynaarlo tijdens de vorige raadsvergadering zelf nog gezegd – toen het ging over de Hoofdweg in Eelde.
Het is toch te gek voor woorden dat een collegepartij een motie nodig heeft om tot beleid te komen. Wij zien dit wederom als een motie van wantrouwen naar hun eigen wethouder Kraaijenbrink.

Dan de reactie van de PvdA op de ontwikkelingen in Eelde.

Wij zien de betrokkenheid van de inwoners van Eelde op de inrichting van hun Centrum.
Wij hebben inzage gehad in de plannen van een tweetal ondernemers die getracht hebben de zaak vlot te trekken. Hele mooie plannen, met mooie oplossingen waarin winkelen, horeca en cultuur elkaar versterken. Maar helaas wilde de wethouder niet eens met ze in gesprek.
Wij merken op dat de Ondernemersvereniging de gemeente vraagt om meer regie en samenhang. Zij betreuren de moeizame samenwerking tussen de diverse partijen.
Wij zien dat een petitie van de groep “Verbeterd Centrum Eelde 2020” inmiddels door meer dan 1000 mensen is ondertekend.

Wij waren niet van plan de motie van Leefbaar Tynaarlo en GroenLinks te gaan steunen. Er stond te veel flauwekul in hun motie en irrelevante en onjuiste zaken. Het was een opruiende motie en de bedoeling van de motie vonden wij niet passend. Het valt de fractie van Leefbaar Tynaarlo niet te prijzen dat zij zulk zwalkend beleid voert. In het verkiezingsprogramma van Leefbaar Tynaarlo staat: ‘Het wordt tijd voor verandering van de gevestigde orde. De gevestigde orde heeft te weinig voeling met wat er onder inwoners leeft. De verbinding in onze gemeenschap is vaak ver te zoeken als bewonersgroepen en klankbordgroepen worden gepasseerd als het de wethouder goed uitkomt.’
Nu maakt Leefbaar Tynaarlo zelf deel uit van de gevestigde orde en bakken ze er niets van. Wethouder Kraaijenbrink doet op arrogante wijze zijn werk en al twee jaar steunt zijn fractie hem van harte.

Verder vragen wij ons af: waar blijft de nieuwe schets van voor de bouw van de appartementen? Wat is er met de zienswijzen gebeurd? Volgens onze informatie is er ondertussen al weer een nieuw plan gemaakt.
Ook vragen wij ons af waartoe de projectontwikkelaar verplicht is als het gaat om overleg met omwonenden. Daarnaast hopen wij dat de projectontwikkelaar in gesprek gaat met de ondernemers en de omwonenden om tot overeenstemming te komen.

Dan het overige centrumgebied.
We willen het College met klem verzoeken om op korte termijn over de rest van het Centrumgebied Eelde in gesprek te gaan met alle partijen die betrokken kunnen zijn bij de ontwikkeling van het Centrum van Eelde. Welke ontwikkelmogelijkheden en kansen zijn er voor het centrumgebied. Wij willen graag een duidelijke inventarisatie.

Want in het Collegeprogramma staat geschreven:

  • In alles willen we als gemeente uitstralen dat kansen gerealiseerd kunnen worden. Nou, dit is een kans. Samen met inwoners, verenigingen en ondernemers aan de slag.
  • Nog eentje: Wij willen de denkkracht en creativiteit in de samenleving benutten.
    Nou, genoeg creativiteit bij de Eelder ondernemers en inwoners.Wat weerhoudt de wethouder ervan om dit te doen? Er is meer centrumgebied dan alleen maar het pand Doedens (dat overigens inmiddels bijna in elkaar zakt van ellende – ook daar doet de gemeente niets aan).

 

Anneke Lubbers

Anneke Lubbers

  Ik ben in 1960 geboren en vervolgens getogen in Bunne, een klein dorpje in deze gemeente. Sinds 1993 woon ik, na een aantal omzwervingen, in het dorp Vries. Hierdoor ken ik veel mensen in de gemeente en heb ik (o.a. door vrijwilligerswerk) veel contacten opgedaan binnen de Tynaarlose samenleving. Ik voel mij erg betrokken

Meer over Anneke Lubbers