Bijdrage : Najaarsbrief en begroting

Door Koos Dijkstra op 14 november 2020

De PvdA-fractie heeft vooraf serieus overwogen om niet aan de beraadslagingen van 10 november deel te nemen. Wat heeft het voor zin om als gemeenteraad eerst opdrachten en kaders mee te geven aan het College van BenW als die vervolgens aan de laars worden gelapt?

 

Na het bespreken van de Najaarsbrief en een eerste verkenning van de begroting hebben wij ons als fractie serieus afgevraagd of we hier wel aan mee moeten werken. We zien dat dit college vrijwel niets doet. Ook niet met de goede ideeën die de raad aandraagt. Zelfs van raadsbesluiten trekt het college zich weinig aan. Alles wordt op de lange baan geschoven. Vaak met het excuus dat er eerst onderzoek nodig is of dat er beleid gemaakt moet worden. Moeilijke en pijnlijke keuzes worden aan een volgend college overgelaten. En de coalitie partijen staan het toe.

Omdat we vinden dat we het aan onze inwoners verplicht zijn, willen we het nog een keer proberen. Maar erg optimistisch zijn we niet, dat zult u begrijpen.

De gemeente is er, om dingen voor haar inwoners te bereiken. In de begroting wordt geregeld hoe het beschikbare geld daarvoor gebruikt wordt. Sommige dingen moet de gemeente doen. Dat is wettelijk geregeld. Maar in ander dingen is de gemeente vrij.

De gemeente Tynaarlo komt in 2020 ruim € 3 miljoen tekort. Dat is zo, omdat er meer aan de jeugdzorg en huishoudelijke hulp voor ouderen wordt uitgegeven dan de rijksoverheid ons er voor geeft.

Om het huishoudboekje voor volgend jaar kloppend te krijgen moet er dus wat gebeuren.

Willen we dezelfde zorg blijven bieden, is dan de eerste vraag die gesteld moet worden.

Helaas heeft de gemeenteraad die vraag nog niet beantwoord. Dat komt omdat het college er steeds maar niet in slaagt om daar een goed voorstel voor te doen. De afspraak dat het college haar voorstel samen met een werkgroep van raadsleden zou verbeteren is het college niet nagekomen.

Waar kunnen en willen we geld vandaan halen is de volgende vraag. De gemeenteraad heeft op 30 juni bepaald dat het college álle mogelijkheden in de begroting moest onderzoeken. Ook hoe er meer geld opgehaald kan worden. Dat is niet gebeurd. Erger nog, het college heeft diverse posten uitgesloten van eventuele bezuinigingen. Die keus is echter niet aan het college. Daar beslist de raad over.

Wat het college wél doet om te bezuinigen is allerlei potjes leeghalen of opheffen. Zonder eerst goed na te denken of ze nog nodig zijn. Immers, die potjes zijn er met een reden. Alleen maar zeggen: dat geld is niet gebruikt, dus we hebben het niet nodig, is veel te simpel.

Ook stelt het college bezuinigingen op de zorg in het vooruitzicht. Bijna twee miljoen. Hoe dat moet, weet het college niet. Ze ziet mogelijkheden en kansen. Gebruikt zinnen als “te denken valt aan…” en wil vooral eerst onderzoeken. Geen garantie maar een inspanningsverplichting. Dat zegt echt helemaal niets. Of het lukt wordt pas in de loop van 2022 duidelijk.

Gaat het mis, dan zit het volgende college met de gebakken peren.

In maart 2022 hebben we gemeenteraadsverkiezingen.

Het college heeft eigenlijk maar een maatregel waarvan zeker is dat die wat oplevert. Inwoners met een eigen huis of bedrijfspand gaan meer belasting betalen als het aan het college ligt. Dat vinden wij een goed idee. Want de mensen die het beter hebben mogen best meer betalen dan degenen die het wat minder goed hebben. We hoeven zo wat minder te bezuinigen. Maar het is voor ons nog niet

zeker dat de voorgestelde belastingverhoging echt nodig is. Het zijn voor iedereen onzekere tijden. Daarbij past dat we een verhoging van kosten voor inwoners zorgvuldig afwegen.

Ook op andere punten stelt de begroting teleur.

We hebben meerdere vragen, die we u al vooruit hebben gestuurd.

In het bijzonder zijn we benieuwd naar u opvattingen over vrijwilligers werk in onze gemeente.

We hebben nu diverse initiatieven zien doodbloeden, maar zien niet wat u doet om dat tegen te gaan.

Sterker nog, het lijkt er op dat uw gedrag op dit vlak de mensen die zich voor de gemeenschap in willen zetten eerder zwaar teleurstelt en ontmoedigt. Zie bijvoorbeeld onze vragen aan u naar aanleiding van de brief van Buurtbrink.

En wat te denken van uw tamelijk willekeurige bezuinigingen op het ook voor vrijwilligers o zo belangrijke Welzijnswerk.

Tenslotte.

Dat u inhoud niet voor laat gaan op geld weegt bij ons zwaar. Daar dreigen te veel mensen de dupe van te worden.

Daarom willen we het besluit over de begroting wijzigen. Daar hebben we een amendement voor.

Ook dienen we twee moties in.

Een om horecaondernemers te ondersteunen (openhouden van terrassen in de winter en geen precario innen in zomer 2021).

Inwoners de kans geven om een afvalbak te adopteren.

 

Koos Dijkstra

Koos Dijkstra

  Ik ben geboren in Amsterdam (1956) en opgegroeid in het Noorden. Mijn carrière ben ik begonnen in het midden van het land. Keerde daarna terug naar hier. De Veluwe was niet echt de woonomgeving van mijn dromen. Woonde in Sappemeer en nu al weer vele jaren in Zuidlaren. Ik heb me beroepshalve eigenlijk altijd

Meer over Koos Dijkstra