Betreft: Niet meedoen aan netwerk voor AED’s in gemeente Tynaarlo

Door Koos Dijkstra op 13 maart 2020

In het Dagblad van het Noorden van vandaag lezen we dat de gemeente Tynaarlo niet mee wil betalen aan het in standhouden van een provinciaal dekkend en vooral werkend netwerk van Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s).

In de Stichting Hartveilig Drenthe, die hiervoor opgericht is, werken naast de provincie in elk geval tien van de twaalf Drentse gemeenten samen.

Eén gemeente moet nog instemmen en zal dat naar verwachting ook doen.

Alleen Tynaarlo weigert.

Bij een hartstilstand maken minuten het verschil tussen leven en dood of een leven met soms ernstige beperkingen.

Vrijwilligers die kunnen reanimeren kunnen met behulp van AED’s levens redden dan wel ernstige invalidering van het slachtoffer door een langer durend zuurstoftekort beperken.

De eerste aanschaf van AED’s wordt meestal betaald uit inzamelingsacties van inwoners of door bedrijven.

U verschaft daar zelfs subsidies voor, zegt u.

De apparaten zijn vaak te vinden bij openbare gebouwen en sportvelden.

Aan het operationeel houden van AED’s kleeft het een en ander.

Zo is nodig bij te houden waar ze zich precies bevinden en wie ze kan bedienen, maar ook het vaardig houden van vrijwilligers is uiteraard van belang.

Dat zijn zaken waar de stichting zich mee bezig houdt en waarvoor de bescheiden bijdrage gevraagd wordt.

Kortheidshalve verwijzen we u naar de website van de stichting voor een uitgebreide omschrijving (www.hartveiligdrenthe.nl).

 

Het gaat voor Tynaarlo om een jaarlijkse bijdrage van € 0,085 per inwoner (nog geen € 3000 voor de gehele gemeente).

U weigert mee te doen, omdat u het geen taak voor de gemeente vindt en omdat het geld op is.

We nemen aan dat de verslaggeving correct is en hebben naar aanleiding daarvan de volgende vragen aan u:

  • Gemiddeld hoe vaak per jaar wordt een persoon binnen de gemeente Tynaarlo, buiten een zorginstelling getroffen door een acute hartstilstand?
  • Gemiddeld hoe vaak per jaar is dankzij reanimatie door geoefende burgers met behulp van een AED een overlijden voorkomen?
  • In hoeveel gevallen moest u in de afgelopen vijf jaar in het kader van de WMO-voorzieningen treffen voor mensen die na een hartstilstand en een laat op gang gekomen reanimatie geïnvalideerd raakten en tegen welke kosten?
  • U wilt in het sociaal domein in algemene zin zwaar inzetten op preventie om zo op de lange duur kosten te besparen. Vroeg interventie is de volgende maatregel in het beleid dat gericht is op kostenbesparing.
    Een zo kort mogelijke reactietijd bij een acute hartstilstand is zo op te vatten. Bent u het met ons eens dat u nu erg kort door de bocht gaat als u in het kader van bezuiniging deelname aan dit netwerk afwijst?
  • Zou u uw besluit willen heroverwegen?

Namens de fractie van de PvdA.
Met vriendelijke groet,
Koos Dijkstra, fractievoorzitter

Koos Dijkstra

Koos Dijkstra

  Ik ben geboren in Amsterdam  en opgegroeid in het Noorden. Mijn carrière ben ik begonnen in het midden van het land. Keerde daarna terug naar hier. De Veluwe was niet echt de woonomgeving van mijn dromen. Woonde in Sappemeer en nu al weer vele jaren in Zuidlaren. Ik heb me beroepshalve eigenlijk altijd ingezet

Meer over Koos Dijkstra