Bespreken brief initiatiefgroep Knarrenhof

Door Anneke Lubbers op 5 juni 2020

Bijdrage:  (door Anneke Lubbers)

“Ik ben 83 jaar, ben al enige jaren weduwe en woon momenteel nog in mijn koopwoning. Ik probeer al 3 jaar een aanleunwoning bij het Else van der Laanhuis te bemachtigen, maar dat lukt maar steeds niet. Zo jammer! Ik wil zo graag kleiner gaan wonen, maar er zijn te weinig mogelijkheden in ons dorp. Laat de gemeente zorgen dat er meer woningen beschikbaar komen voor ouderen. Als ik kan verhuizen komt er immers ook weer een koopwoning op de markt. Dit zorgt weer voor doorstroming voor jongeren”.

Zomaar even een reactie die de PvdA heeft gekregen; één van de vele vergelijkbare reacties.

Daarom zijn we ook blij dat de open brief van “Initiatiefgroep Knarrenhof Tynaarlo” nu eindelijk besproken gaat worden in de Raad. Het was mooi geweest als de actualisatie van het Maatschappelijk Vastgoed dan nu ook in de Raad besproken zou kunnen worden. Wij betreuren het dat deze notitie, ondanks beloften van het College, nog niet beschikbaar is voor de Raad. De notitie is al enige weken gereed.
Kan het College aangeven waarom deze notitie nog niet beschikbaar is en op welke termijn we de notitie dan wel tegemoet kunnen zien?  ?

De PvdA is groot voorstander van diversiteit in woningbouw in onze gemeente.

Wij voelen ons daarin gesteund door de vele belangstellenden die ons, maar ook het College daarvoor benaderen.
We willen de discussie daarom wat breder trekken.

Nu is dan de open brief van initiatiefgroep Knarrenhof Tynaarlo aan de orde. Maar een van de insprekers, dhr. Baalmans, houdt een warm pleidooi voor het bouwen van levensfasebestendige woningen in de kern Vries.  In Zuidlaren zijn veel belangstellenden voor de bouw van een combinatie van Tiny Houses met ouderenhuisvesting op het PBH-terrein. Binnenkort gaan zij daar de gemeente voor benaderen. In dit verband verwijs ik ook naar een initiatief in Garmerwolde waar men bezig is met een “meer-generatie-hof”. In een meer-generatie-hof wonen mensen van verschillende leeftijden; bewoners vanaf 25 jaar naast de groep van 45+. Jong en oud mixen hier met behoud van eigen privacy en eigen voorzieningen.
Wij stellen vast dat het College ook zorg heeft over de huisvestingsmogelijkheden voor vooral jongeren en ouderen. U geeft hiervoor bij de ontwikkeling van Vries Zuid al mogelijkheden aan. U bent het dus met ons eens dat er meer woon-diversiteit moet komen.
Wij vragen u om met voorstellen te komen die binnen de mogelijkheden van de gemeente liggen om die ontwikkeling te stimuleren. U zou bijvoorbeeld actief met plannen kunnen komen of belangstellenden actief kunnen ondersteunen bij het maken van plannen. U zou tijdelijke bewoning mogelijk kunnen maken. U hanteert immers de slogan: ja, mits…..
Zou u hier een reactie op willen geven?

De PvdA heeft in de Raadsvergadering van 10 maart een motie ingediend inzake “geschikte locaties voor woningbouw”. Die motie is in gewijzigde vorm aangenomen. In deze motie staat ook opgenomen dat de gemeente open staat voor initiatieven vanuit de samenleving en dat zij in dergelijke gevallen met inwoners en projectontwikkelaars kijkt naar de mogelijkheden (wederom het ja mits beleid). Eigenlijk moeten de woningcorporaties daar ook aan worden toegevoegd.

Bij een werkbezoek dat wij brachten aan de Stichting Eelder Woningbouw bleek namelijk dat zij graag sociale huurwoningen willen bouwen in Eelde. Ook op locaties die door de briefschrijvers zijn genoemd: ik noem de Bladergroenschool maar even als voorbeeld.

Kan het College aangeven of zij hierover al met de SEW in gesprek zijn?

Dan kom ik nog even terug op de open brief van de initiatiefgroep.
Het zal u duidelijk zijn dat wij de oproep ondersteunen. Ook wij maken ons zorgen over toekomstige huisvestingsmogelijkheden voor de steeds groter wordende groep ouderen.
Daarnaast zijn wij groot voorstander van het realiseren van vernieuwende vormen van woningbouw, zoals combinaties van wonen voor jonge mensen en ouderen, herbestemming van niet-wonen panden in en buiten de kernen, en de combinatie van wonen en zorg (zoals het initiatief Huis te Zeijen als voorbeeld op het gebied van nieuwe woonvormen voor senioren in kleine kernen).

Wij horen graag van het College welke  stappen zij de komende periode gaat zetten. Het is tijd voor actie !

Anneke Lubbers

Anneke Lubbers

  Ik ben in 1960 geboren en vervolgens getogen in Bunne, een klein dorpje in deze gemeente. Sinds 1993 woon ik, na een aantal omzwervingen, in het dorp Vries. Hierdoor ken ik veel mensen in de gemeente en heb ik (o.a. door vrijwilligerswerk) veel contacten opgedaan binnen de Tynaarlose samenleving. Ik voel mij erg betrokken

Meer over Anneke Lubbers