Begraven in Tynaarlo:

Door Anneke Lubbers op 3 juni 2019

Een onderwerp dat de gemoederen al langer bezighoudt in onze gemeente. Tynaarlo staat in onze regio inmiddels bekend om haar hoge (begraaf)tarieven. In het recente verleden hebben meerdere grafeigenaren zich beklaagd over de fors opgehoogde tarieven. Deze tarieven waren noodzakelijk vanwege de keuze om de begraafplaatsen kostendekkend te maken.

Inmiddels is er een plan waarmee geprobeerd wordt om de zaken weer wat betaalbaarder te maken. De gemeente gaat er nu zelf ook weer geld in steken bijvoorbeeld. Onze fractie gaf aan blij te zijn met het voorliggende werkstuk en hoopt dat de gemeenteraad nu spoedig een besluit neemt. Zo wordt in elk geval verder leed als gevolg van onzekerheid bij nabestaanden voorkomen. Verder stelden we enkele vragen over onduidelijkheden in het plan, zoals de afstoten van de aula’s. De gemeente vindt dit geen kerntaak en wil ze het liefst verkopen.

Ook benadrukten we – wederom – het belang van goede communicatie.

‘Begraven is een emotioneel beladen onderwerp is en we weten dat er bij dit onderwerp ook bijzonder betrokken inwoners zijn. Is dat voor u aanleiding om bijzondere aandacht te besteden aan de wijze waarop de gemeenschap geïnformeerd wordt?’ De wethouder neemt dit op met de afdeling communicatie en zal het nieuwe beleid extra onder de aandacht brengen.

 

Anneke Lubbers

Anneke Lubbers

  Ik ben in 1960 geboren en vervolgens getogen in Bunne, een klein dorpje in deze gemeente. Sinds 1993 woon ik, na een aantal omzwervingen, in het dorp Vries. Hierdoor ken ik veel mensen in de gemeente en heb ik (o.a. door vrijwilligerswerk) veel contacten opgedaan binnen de Tynaarlose samenleving. Ik voel mij erg betrokken

Meer over Anneke Lubbers