Accommodatiebeleid Zuidlaren: de visie van de PvdA

Door Anneke Lubbers op 31 oktober 2020

In juli 2017 kregen we voor het eerst de plannen voor het accommodatiebeleid en sportvoorzieningen in Zuidlaren onder ogen. In Vries, Tynaarlo en Eelde waren de plannen voor nieuwbouw van scholen en sporthallen al in een vergevorderd stadium en de meeste zijn inmiddels afgerond.

We waren toen tevreden over de plannen die de vorige wethouder ontvouwde. Helaas moesten door het vertrek van het Harens Lyceum de plannen in de ijskast en ligt er nu, oktober 2020, een nieuw voorstel. Opnieuw willen we de wethouder en zijn ambtenaren complimenteren voor het vele werk voor dit voorstel. Wederom zien wij een goed doordacht voorstel.

We zijn wel geschrokken van de actualisatie van de kredieten voor dit accommodatiebeleid.

Zoals u laat weten, waren het destijds grove ramingen en waren er nog veel PM-posten. Maar de kredieten zijn met bijna 8 miljoen opgehoogd. We begrijpen de achterliggende prijsverhogingen, maar 30 miljoen blijft veel geld voor onze gemeente.

Zou de wethouder nog eens precies aan kunnen geven met wie er allemaal gesproken is en of alle betrokkenen zijn meegenomen in de gesprekken?

Verder hebben we nog een vraag over de bestemming van dorpshuis de Ludinge. Zowel de gymzaal als het dorpshuis de Ludinge staat in de planning om gesloopt te worden. Omdat er binnen het AB geen nieuwe invulling wordt gegeven aan de locatie De Ludinge is de sloop vooralsnog in het laatste stadium van het AB ingepland. De sloop van dit gebouw komt terug in de beleidslijn van het maatschappelijk vastgoed.
Maar wij maken ons zorgen over de gebruikers van dorpshuis de Ludinge (met name de Volksuniversiteit Zuidlaren). Zij hadden wel willen verhuizen naar het pand van het Harens Lyceum, maar daar is een andere bestemming voor.
Is de wethouder in gesprek met de gebruikers van de Ludinge? We nemen aan dat we dit ook meenemen bij het bespreken van de nota Maatschappelijk vastgoed. We gaan er dan ook vanuit dat we die dit jaar nog gaan bespreken in de Raad.

In zijn beantwoording liet de wethouder weten met welke onderwijsinstellingen en sportverenigingen hij heeft gesproken.

Ook liet hij weten dat hij in gesprek is met de gebruikers van de Ludinge. Overigens wordt het dorpshuis de Ludinge pas medio 2028 afgebroken.

Na deze beantwoording kon de fractie van de PvdA instemmen met de plannen.

 

 

Anneke Lubbers

Anneke Lubbers

  Ik ben in 1960 geboren en vervolgens getogen in Bunne, een klein dorpje in deze gemeente. Sinds 1993 woon ik, na een aantal omzwervingen, in het dorp Vries. Hierdoor ken ik veel mensen in de gemeente en heb ik (o.a. door vrijwilligerswerk) veel contacten opgedaan binnen de Tynaarlose samenleving. Ik voel mij erg betrokken

Meer over Anneke Lubbers