Aan: het college van burgemeester en wethouders, in afschrift aan de gemeenteraad
Geacht college,
We hebben uw brief van 3 februari 2021 aan de Initiatiefgroep Tynaarlo Goed Gehoord gelezen. Deze groep wil de inwonersparticipatie in Tynaarlo op een hoger peil brengen, een loffelijk streven wat de PvdA betreft. We moeten met de initiatiefgroep namelijk constateren dat er nog steeds geen gedragen beleid voor participatie in Tynaarlo is opgesteld. Al in de vorige bestuursperiode is dit onderwerp met de gemeenteraad besproken; zo hield Ferenc ten Damme (provincie Overijssel) in de raadszaal van onze gemeente een gloedvol betoog over overheids- en inwonersparticipatie en hoe deze zich tot elkaar verhouden. De partijen die gezamenlijk de coalitie van Tynaarlo vormen, hebben het luisteren naar de inwoners als prioriteit benoemd. Ook hebben zij in hun coalitieakkoord aangegeven nieuwe manieren van werken – zoals het Right to Challenge – te willen introduceren. Het is helaas tot nu toe bij deze ambities gebleven.
Voor het Right to Challenge ontbreekt nog steeds het gemeentelijk beleidskader.
Het verbaast de fractie van de PvdA dan ook zeer dat het voorstel van Tynaarlo Goed Gehoord zo gemakkelijk terzijde wordt geschoven. Terecht stelt het college dat we er nog niet zijn als het gaat om het vormgeven aan inwonersparticipatie. Dan mogen we juist verwachten dat inwoners spontaan met voorstellen en ideeën komen op dit vlak. Een College dat steeds uitspreekt dat het inwonerparticipatie belangrijk vindt roept eigen initiatief als het ware zelf op. Zo beschouwd bewijst het voorstel van de initiatiefgroep dat u als college op de goede weg bent. Helaas lijkt het er op dat u zich geen raad weet met dit initiatief. In de brief komt u nogal defensief, om niet te zeggen afwerend over. U verwijst naar landelijk beleid en naar een nog op te stellen verordening.
Vrij vertaald wordt aan de Initiatiefgroep de boodschap “bel ons niet, wij bellen u (eventueel) wel” gegeven. Wat de PvdA betreft is dit de beste manier om initiatieven als deze te ontmoedigen. Uw reactie lijkt te passen in het patroon van het opheffen van andere inspraakorganen (Platform bewonersparticipatie sociaal domein) c.q. het inadequaat begeleiden van burgergroepen (Buurtbrink).
In dit verband stellen we u graag de volgende vragen:
- waarom neemt u deze afwachtende houding in en benut u niet nu al de denkkracht die u wordt aangeboden?
- waarom moet inwonersparticipatie per se binnen de gemeentelijke organisatie worden gehouden, zoals u stelt in uw brief?
- hoe wilt u te werk gaan bij het opstellen van de participatieverordening? Komt aan deze verordening ook een beleidsmatige onderbouwing ten grondslag te liggen? En betrekt u ook inwoners en andere ervaringsdeskundigen bij het opstellen hiervan?
- waarom bent u niet direct bij het begin van de huidige bestuursperiode begonnen met het opstellen van beleid rondom inwoners- en overheidsparticipatie?
We kijken uit naar uw reactie, bij voorbaat onze dank,
Met vriendelijke groet,
Koos Dijkstra
Fractievoorzitter PvdA Tynaarlo