Verkiezingsprogramma
Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma

De kern van onze koers voor de komende vier jaar

We hechten in de PvdA groot belang aan bestaanszekerheid, vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en duurzaamheid. Vanuit die principes maken we ons sterk voor tal van zaken waarin mensen een steuntje in de rug kunnen gebruiken in hun dagelijks bestaan. Denk aan goed en betaalbaar wonen, werk en nabije zorg.

Maar ook aan een goede leefomgeving en een samenleving waarin iedereen meedoet en ertoe doet. We denken aan de generaties van nu en morgen en zetten in op het alternatief en duurzaam opwekken van energie.

De komende jaren gaan we hier volle kracht mee door. En we zetten daarbij in op drie speerpunten voor de gemeente Tynaarlo:

  • Gezonde woon- en leefomgeving voor iedereen. De vraag naar goed en betaalbaar wonen is groot. De gemeente komt zelf in actie om het aanbod van huisvesting voor iedereen te vergroten. De kwaliteit van de zorg moet beter en de gemeente vervult op dit gebied eveneens een voortrekkersrol. We stimuleren ontmoeting (onder meer met de dorpshuizen) en de dorpen in Tynaarlo mogen zelf vormgeven aan hun eigen toekomst.
  • Inwoners aan zet. Te lang is het beleid in Tynaarlo vanuit het gemeentehuis bepaald. In plaats daarvan gaan inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden meedenken en –beslissen.
  • Duurzaamheid betaalbaar en rechtvaardig. Duurzaamheid is van essentieel belang om deze aarde leefbaar te houden. Daar leveren we ook in Tynaarlo onze bijdrage aan. De PvdA let erop dat iedereen mee kan profiteren van de overgang naar duurzame energie.

 

Hier onder de link naar on verkiezingsprogramma in zijn geheel.

Concrete plannen voor Zuidlaren

In onze dorpen spelen tal van plannen en projecten. Zonder een complete lijst te willen geven, zetten we er hieronder enkele onder elkaar. Daaruit blijkt ook hoe de PvdA hier tegenaan kijkt en waar wij de komende periode op inzetten. Uiteraard in samenspraak met onze inwoners. De komende tijd moeten er knopen worden doorgehakt! Maak een einde aan de eindeloze vertraging en breng zaken in beweging!

Nota bene: in de andere kernen zullen zonder twijfel ook zaken spelen die een oplossing verdienen. De PvdA staat open voor meldingen, ideeën en suggesties.

Zuidlaren

  • Het terrein van het voormalige PBH-complex wordt opnieuw ingevuld. Hoofdfunctie is het wonen. Wij kiezen voor bebouwing die aansluit bij het karakter van de Grote Brink. Bijvoorbeeld door het eigentijds terugbouwen van de twee Saksische boerderijen die hier ooit stonden. Ook komt er volop ruimte voor collectief opdrachtgeverschap (particulieren die samen een plan maken) en bijzondere woonvormen (zoals hofjes). De nieuwe wijk Laarhove wordt landschappelijk goed ingepast en sluit ook goed aan bij het centrum van het dorp.
  • De recent verschenen cultuurhistorische verkenning (bureau Steenhuis Meurs) biedt goede bouwstenen voor een toekomst waarin behoud en zorgvuldige vernieuwing goed samengaan.
  • We betrekken de ondernemers bij de toekomst van het centrum en de winkels en andere functies die zich daar bevinden. Het besluit om het winkellint (Stationsweg/Millystraat) in te korten, wordt teruggedraaid. De centrumfunctie wordt versterkt (winkelen, wonen, wandelen, cultuur). Hoe ondernemers hun panden benutten, wordt aan henzelf overgelaten. Wel werkt de gemeente zoveel mogelijk mee aan eventuele herbestemming, zoals wanneer een winkel wordt omgezet in woonruimte.
  • Aan de Stationsweg worden zo mogelijk maatschappelijke functies gesitueerd (bijvoorbeeld: bibliotheek, dorps-huiskamer, gezondheidscentrum). Leegstaande panden kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld tijdelijke tentoonstellingsruimte.
  • De verblijfskwaliteit wordt verbeterd doordat de gemeente investeert in een mooiere openbare ruimte.
  • Doorgaand (vracht)verkeer wordt ontmoedigd door verkeer remmende/doserende maatregelen. In het gehele centrum (ook op de Stationsweg) wordt een maximumsnelheid van 30 km/u ingevoerd. Binnen de bebouwde kom is de auto te gast, het langzaam verkeer (wandelen en fietsen) gaat voor.
  • De bewegwijzering van de doorgaande route richting Annen (over de Voorkampen) wordt verbeterd.
  • Waar nodig ondersteunt de gemeente de ontwikkeling van een ‘toegangspoort’ voor natuurgebied Tusschenwater.
  • Ook Zuidlaren krijgt een hondenspeelplek. De locatie wordt gezocht samen met de inwoners.
  • Het dorp gaat actief meedenken over de toekomst van het Dennenoord-terrein, samen met Lentis en het gemeentebestuur.

Concrete plannen voor Eelde Paterswolde

Eelde-Paterswolde

  • Het beeldkwaliteitsplan voor het centrum van Eelde (dat aangeeft aan welke eisen het uiterlijk van nieuwbouw moet voldoen) wordt aangepast aan deze tijd. Hier wordt een vertegenwoordiging van dorpsbewoners bij betrokken. De gemeente gaat met de grond- en pandeigenaren onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het centrum van Eelde meer levendig te maken. Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar de verplaatsing van het Klompenmuseum naar het centrum van Eelde. In nauwe samenspraak met betrokken inwoners zoeken we naar mogelijkheden om de parkeerproblemen in de oude wijken te verlichten. De gemeente stelt locaties voor woningcorporatie SEW beschikbaar om betaalbare sociale huurwoningen op te realiseren.
  • Over de toekomst van Groningen Airport Eelde: de luchthaven mag openblijven maar de gemeente stoot haar aandelen af naar de provincie Drenthe. Er komt geen nieuwe financiële steun vanuit de gemeente Tynaarlo voor de luchthaven.

Concrete plannen voor de kleine kernen

Kleinere kernen

Yde De Punt

  • Mogelijkheden voor woningbouw voor jongeren onderzoeken. We kijken of het gebied waarin nu niet gebouwd mag worden, vanwege de geluidsoverlast van het vliegveld, kleiner kan worden nu het vliegverkeer drastisch afneemt. Dit vergroot de bouwmogelijkheden in het dorp.
  • Aansluiting A28/N34. Hier komt definitief geen transferium. De gemeente werkt alleen mee aan het verbeteren van de op- en afritten (een ‘Haarlemmermeer variant’ die het invoegen makkelijker maakt) en de aanleg van een rotonde aan de zijde van Eelde/Paterswolde. Bestaande natuur wordt zoveel mogelijk gespaard.
  • In plaats van het transferium: ontwikkeling van een ‘kraal’ in het kralensnoer van overstappunten van fiets en auto op bus (mini-transferia). Twee mogelijke locaties zijn: kruising Norgerweg/Groningerstraat (met koffiepunt/minisuper) en bij busstation De Punt, in samenhang met gebiedsontwikkeling jachtwerf Beuving. Dit plan wordt verder ontwikkeld in samenspraak met inwoners.

Zeijen

  • Ondersteuning geven aan woningbouwplan op sportlocatie. Het plan dat de inwoners hiervoor hebben ontwikkeld, krijgt ondersteuning van de gemeente.

Tynaarlo (dorp)

  • Ontwikkeling van de woningbouwlocatie Arlo II. De gemeente heeft de gronden hiervoor reeds in bezit.

De Groeve

  • Onderzoek naar vergroten verkeersveiligheid N386 en verminderen verkeershinder.

Donderen.

  • Verbeteren van de fietsroute die komt uit de richting Yde De Punt, ter plekke van de aansluiting op weg richting . Fietsers moeten hier een stuk over de rijbaan fietsen.

Concrete plannen voor Vries

Vries

  • Bij de op- en afrit van de A28 wordt een proef uitgevoerd met een openbaarvervoer-opstappunt. Langs het Noord Willemskanaal wordt een passantenhaven aangelegd die aansluit op de doorfietsroute Assen-Groningen. De gemeente inventariseert de bouwmogelijkheden binnen de bebouwde kom en gaat in overleg met eigenaren en mogelijke initiatiefnemers om plannen van de grond te krijgen.
  • Wanneer de vraag naar woningen aanhoudt, wordt het plan voor de locatie ‘De Bronnen’ uit de koelkast gehaald. Dit plan kan uitstekend in kleine stukjes worden gerealiseerd. Het bestemmingsplan en het stedenbouwkundig plan zijn al gereed en kunnen snel worden omgezet in uitvoerbare en voor iedereen betaalbare bouwplannen.

Deel dit