11 oktober 2017

Henk Berends niet herkiesbaar voor nieuwe periode

Henk Berends ziet af van een nieuwe periode als wethouder.

Hij heeft ervoor gekozen om na de verkiezingen in maart volgend jaar zijn carrière buiten de gemeente Tynaarlo te vervolgen. Afdeling en fractie respecteren zijn besluit en zijn Henk Berends dankbaar voor zijn bevlogenheid en inzet voor zorg en welzijn van de inwoners in Tynaarlo. Henk blijft wel beschikbaar om de raadsfractie te ondersteunen.

Henk Berends werd op 25 april 2013 geïnstalleerd als wethouder namens de PvdA in de gemeente Tynaarlo. Hij nam het stokje over van Henk Kosmeijer, die burgemeester werd in Marum. Bij de raadsverkiezingen in 2014 was Berends lijsttrekker en voerde hij mede de onderhandelingen met VVD, D66 en CDA over de vorming van een nieuwe coalitie. In het College van B en W met vier wethouders nam hij de portefeuille met onder meer zorg voor zijn rekening. Berends: ‘Voordat ik wethouder werd had ik daar in mijn adviesbureau al de nodige ervaring mee opgedaan. En ik zag het als een geweldige uitdaging om de overgang van de zorgtaken van het Rijk naar de gemeente op een goede manier te laten plaatsvinden.’ In die ambitie is hij volgens PvdA-fractievoorzitter Koos Dijkstra uitstekend geslaagd: ‘We zijn in 2014 de verkiezingen ingegaan met de slogan “Iedereen doet mee”. Henk heeft daar zelf aan toegevoegd: “In Tynaarlo zorgen we voor elkaar”. Een kleine drie jaar nadat de gemeente de zorg van het Rijk heeft overgenomen kunnen we constateren dat hij die belofte heeft waargemaakt.”

Helderheid geven

Nu de verkiezingen aanstaande zijn wil Henk Berends ruimte maken voor een opvolger:

‘Ik heb deze 5 jaar met ontzettend veel plezier gedaan. Veel mensen en organisaties leren kennen, die allemaal op een eigen manier bezig zijn met de zorg voor anderen. Dat was enorm inspirerend. We hebben in Tynaarlo de zaken goed voor elkaar, ik ben zelf toe aan een nieuwe uitdaging.’

Pvda Tynaarlo-afdelingsvoorzitter Andre Ensing respecteert het besluit van Berends: ‘Wij vinden het jammer dat Henk stopt, maar het is ook goed om daar in een vroeg stadium helderheid over te geven. En dat doen we hierbij.’

De concept-verkiezingslijst van PvdA Tynaarlo wordt op korte termijn gepubliceerd, evenals het concept-verkiezingsprogramma. Het is vervolgens aan de leden van de afdeling om beide vast te stellen. Dit zal naar verwachting in oktober 2017 gebeuren, zo geeft Ensing aan.