In gesprek met jongeren in Vries over bouwmogelijkheden

Door Kees de Graaf op 28 februari 2018

Het was een prima gesprek dat een tiental jongeren uit Vries op maandag 19 februari voerde met de fracties van PvdA en Leefbaar Tynaarlo. Beide partijen hadden gereageerd op de oproep op Facebook van Alma Lukkien: help de jongeren aan een goede en betaalbare woning in het dorp. Onze fractie bood direct hulp aan en gezamenlijk werd onderzocht wat de mogelijkheden zijn.

 

Het thema bouwen voor jongeren in Vries is voor de PvdA geen onbekend thema.

In het voorjaar van 2014 organiseerden we een politiek café in Vries over de toekomst van het dorp. Daarbij waren ook jongeren aanwezig die graag een betaalbare en moderne woning in het dorp zouden willen hebben. Op dat moment waren de mogelijkheden gering; we zaten nog in de crisis en de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk De Bronnen werd juist op een laag pitje gezet. Inmiddels heeft de woningmarkt zich hersteld. Het onbedoelde effect hiervan is echter dat de prijzen snel stijgen en het aanbod snel terugloopt. (Door)starters die in Vries een woning zoeken onder de twee ton vinden momenteel nauwelijks aanbod. Daarbij komt dat zij vaak ook geen toegang krijgen tot de sociale woningbouw: tussen wal en schip dus.

Alma Lukkien uit Vries nam hier geen genoegen mee en heeft de afgelopen tijd een aantal jongeren om zich heen verzameld die graag in Vries willen blijven wonen – of bijvoorbeeld terug willen keren uit Assen. Voor deze groep is het goed om de bouwmogelijkheden nu concreet te onderzoeken, zeker ook voor gronden die al in gemeentelijk eigendom zijn.

Tijdens het gesprek met de jongeren gaven zij aan wat hun wensen en verlangens zijn. Er zijn ideeën over cascobouw (zelf de woning afbouwen) en eigen bouw. Anderen hebben liever een kant en klare woning. Betaalbaarheid is uiteraard van groot belang. Wij wezen op de kansen van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, waarbij groepen samen bouwen en zo de kosten kunnen drukken. Belangrijk is verder voor de jongeren dat er tempo wordt gemaakt. In maart 2019 bouwen is nog te overzien, maar vier jaar wachten gaan de meesten niet doen.

Afgesproken met de jongeren is dat zij een lijst met geïnteresseerden opstellen

(eventuele nieuwe geïnteresseerden kunnen zich melden bij Alma Lukkien, almalukkien210@hotmail.com) en daarbij aangeven wat hun wensen zijn. Ook ten aanzien van de gewenste prijsrange en dergelijke. Voor deze groep proberen we dan kort na de verkiezingen een avond te beleggen waarop de mogelijkheden verder in beeld worden gebracht. Met bijvoorbeeld ook een inleiding van een architect die vertelt over het zelf opdrachtgever zijn voor je eigen woning en welke woonconcepten mogelijk zijn. Wordt snel vervolgd!

Kees de Graaf

Kees de Graaf

Geboren in Vollenhove (op de rand van de Noordoostpolder). Middelbare school in Enkhuizen, studie sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Na verschillende banen bij onderzoeksbureaus en een bouwbedrijf in 2000 de overstap gemaakt naar het bestaan als zelfstandige. Niet veel later verhuisd van Amsterdam naar Zuidlaren. Vader van drie kinderen. Woont samen. Werkzaamheden: Vanaf

Meer over Kees de Graaf