Door Kees de Graaf op 3 december 2014

Op bezoek bij de brandweer

De brandweerpost van Vries zette op donderdag 27 november haar deuren open voor de nieuwe gemeenteraad. We kregen een ‘parcours’ met interessante inleidingen en demonstraties voorgeschoteld. Er mocht ook zelf geknipt worden (in een sloopauto). Lees hier meer en kijk de foto’s.

foto-7
Op bezoek bij de brandweer
Burgemeester Piet Adema trapte de bijeenkomst af, waarna postchef Aaldrik Arends een introductie verzorgde over deze post die grotendeels met vrijwilligers bemenst wordt. De brandweer heeft met allerlei ontwikkelingen te maken en moet daar steeds adequaat op inspelen. Zo noemde Arends de trend dat steeds meer ouderen zelfstandig blijven wonen; voor de brandveiligheid heeft dat consequenties (zie http://www.omroepgelderland.nl-bejaarden.htm).

Een andere recente ontwikkeling is dat het waterleidingbedrijf niet meer wil dat de brandweer bluswater uit het waterleidingsysteem haalt (wegens vervuilingsgevaar). Daarom rijdt vanaf 1 januari een vrachtwagen met 16.000 liter water standaard achter de blusvrachtwagen aan. Het team van de post Vries traint regelmatig om de kennis en kunde op peil te houden. Voor een brandweerkorps is Tynaarlo een interessante gemeente, in ‘vakmatig’ opzicht. Er is van alles te vinden: landelijk gebied, 80 kmwegen, snelwegen, een vliegveld. Alleen bij het spoor hoeft de post niet meer te helpen; de NS is sinds anderhalf jaar zelf verantwoordelijk voor de gevolgen (de opruimwerkzaamheden) wanneer iemand voor de trein springt. Kortom: een zeer interessante avond, met dank aan de post Vries.

door Janny Roggen en Kees de Graaf

 

collage-brandweer

collage-brandweer-2

Kees de Graaf

Kees de Graaf

Geboren in Vollenhove (op de rand van de Noordoostpolder). Middelbare school in Enkhuizen, studie sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Na verschillende banen bij onderzoeksbureaus en een bouwbedrijf in 2000 de overstap gemaakt naar het bestaan als zelfstandige. Niet veel later verhuisd van Amsterdam naar Zuidlaren. Vader van drie kinderen. Woont samen. Werkzaamheden: Vanaf

Meer over Kees de Graaf